Počelo podnošenje kandidatura za palestinske izbore

PODNOŠENJE kandidatura za izbor predsjednika palestinske samouprave, koji se trebaju održati 9. siječnja, počelo je u subotu i završit će 1. prosinca, objavilo je središnje palestinsko izborno povjerenstvo.

Kandidati mogu podnijeti svoju kandidaturu u središnjem izbornom povjerenstvu u Ramalahu ili u Gazi, kao i u različitim područnim izbornim uredima na Zapadnoj obali.

Svi kandidati moraju biti stariji od 35 godina, biti upisani na izborne liste i platiti pristojbu od 3.000 američkih dolara.

Ako se radi o neovisnim kandidatima, oni moraju podnijeti i listu s 5.000 potpisa birača koji podržavaju njihovu kandidaturu. Ova obveza ne odnosi se na stranačke kandidate.

Osim toga, kandidati su obvezni podnijeti ostavku na svoje funkcije ako su u dužnosnici u palestinskoj samoupravi ili ako su zaposleni u općinskim uredima ili međunarodnim organizacijama.

Palestinski ministar Saeb Erekat je izjavio da su Palestinci "spremni sastati se s izraelskim dužnosnicima kako bi uspostavili sigurnosne mjere za buduće izbore".

Erekat je također pozvao i na raspoređivanje međunarodnih promatrača kako bi se zajamčili "slobodni izbori na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i u istočnom Jeruzalemu".


Pročitajte više