Počelo suđenje piromanki iz Šibenika, njen odvjetnik tvrdi da je bila neubrojiva

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NA OPĆINSKOM sudu u Šibeniku započelo je suđenje 53-godišnjakinji za podmetanje požara u Dubravi kod Šibenika.

>>> Šibenska piromanka zapalila je sedam požara, zaposlena je u HAC-u

"Osnovna teza je da je netko drugi potpalio požar znajući da će svi uprijeti prstom u našu branjenicu", rekao je za ŠibenikIN Zoran Mataić, njezin odvjetnik. 

Odvjetnički tim Zoran Mataić iz Slavonskog Broda i Ankica Giljanović iz Šibenika optužbu će rušiti tezama da je optužena u tom periodu bila neubrojiva te da činjenica da je snimljena kako kupuje kocke za potpalu ne dokazuje sam čin potpale požara.

"Bila je neubrojiva u ranijim postupcima pa kako to da je onda ovog ljeta bila ubrojiva? Ali neovisno o njezinoj ubrojivosti ili neubrojivosti, to što je naša branjenica kupila kocke za potpalu ne znači da je i potpalila požar. I drugi su kupili kocke, pa što, a kraju je optužena ona", tvrdi Mataić.

Tvrdi da je netko drugi potpalio požar

On dodaje da je temeljna teza obrane ta da je neka druga osoba potpalila požar znajući da će policija uprijeti prstom u optuženu jer je ona još 2017. godine bila optužena za izazivanje požara u sedam navrata. Šibenski sud tada joj je istražni zatvor zamijenio mjerom opreza liječenja na slobodi u nadležnoj zdravstvenoj instituciji. 

Podsjetimo, 53-godišnjakinju se tereti da je 27. srpnja oko 13:30 u Dubravi s ciljem izazivanja požara otvorenim plamenom zapalila raslinje uz prometnicu od Dubrave prema autocesti, a požar se uslijed jakog juga brzo proširio ugrozivši tamošnje poljoprivredne površine i stambene objekte. 

U požaru je izgorjelo ukupno 900 hektara borove šume, a šteta je procijenjena na 14,7 milijuna kuna. 

Pročitajte više