Počelo suđenje pukovniku Željku Maglovu

PRED tročlanim Vijećem Županijskog suda u Splitu jutros je počelo suđenje Željku Maglovu, umirovljenom pukovniku Hrvatske vojske, bivšem zapovjedniku 73. bojne vojne policije, optuženom za preprodaju opojnih droga.

Nakon čitanja optužnice Maglov je izjavio da se ne osjeća krivim.

Maglov je uhićen 21. siječnja ove godine, kada su ga, kako stoji u optužnici, djelatnici Odjela kriminaliteta droga u Ulici slobode u Splitu zatekli u automobilu sa smotuljkom heroina težine 107 grama. Po nalogu istražnog suca, policajci su nakon pregleda vozila obavili i pregled Maglovljeva stana u kojemu je pronađeno još oko 289 grama praškaste tvari koju je on držao zamotanu u folije, rasporedivši "prašak" u nekoliko praznih kutija cigareta. Maglovu je nakon toga određen pritvor uz kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je posljednjih mjeseci prodavao drogu u Splitu i široj okolici, Zadru i Šibeniku.

Jutros su kao svjedoci saslušani načelnik Odjela kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske Josip Buljan i djelatnik Odjela inspektor Ivan Kasum koji su potvrdili navode iz optužnice. Svjedočio je i sudski vještak neuropsihijatar Mijo Milas koji je naveo da Maglov ne pokazuje simptome duševne bolesti, ali da boluje od PTSP-a i disocijativnog poremećaja ličnosti. Također je i ovisnik o drogama lakšeg do srednjeg stupnja. S obzirom na to, drži Milas, bio je smanjeno ubrojiv i ne shvaća težinu kaznenog djela za koje ga se tereti.

U svjedočenju Buljana i Kasuma obrani je bio sporan dio u kojemu se navodi način na koji je Maglovu oduzet smotuljak s, kako je naknadno vještačenjem utvrđeno, 107 grama heroina, te daljnje postupanje s tim smotuljkom. Buljan je ustvrdio da je on Maglovu oduzeo smotuljak, ali da se ne sjeća kome ga je predao, s obzirom na to da su u međuvremenu stigla trojica policijskih djelatnika koji su preuzeli i odveli Maglova na ispitivanje i daljnju kriminalističku obradu. Na pitanje je li optuženi ili njegov branitelj bio nazočan otvaranju smotuljka i preliminarnom vještačenju o sadržaju, svjedoci nisu znali odgovoriti. Jednako tako ne znaju ni tko je zapečatio omot sa zaplijenjenom drogom koji je poslan na vještačenje u zagrebački Centar "Ivan Vučetić".

S obzirom na sve to, obrana drži da je riječ o dokazu pribavljenom na nezakonit način te su zatražili izdvajanje rezultata tog vještačenja iz optužnice. Sudsko je vijeće odbilo taj zahtjev. No, s obzirom na to da je sud prihvatio prijedlog obrane da joj se dostavi pisano rješenje o odbijanju, kako bi mogla uložiti žalbu Vrhovnom sudu, rasprava je prekinuta i suđenje je odgođeno do daljnjega.

Maglov je poznat i kao svjedok u suđenju osmorici bivših pripadnika 72. bojne vojne policije, tzv. slučaju Lora. Također je sredinom 1999. na Županijskom sudu u Splitu osuđen na dvije godine zatvora zbog šverca automobila i šećera iz Neuma sve pod "zaštitom" odore Hrvatske vojske, odnosno 73. bojne VP-a, kojoj je bio zapovjednik. Pravomoćnost te presude dočekao je u pritvoru s optužnicom za preprodaju opojnih droga.

(Hina) dstr vkn

Pročitajte više