Počelo suđenje roditeljima koji su odbili liječiti 9-godišnjeg sina, umro je u teškim mukama

Foto: Facebook

U RIJECI je počelo suđenje rastavljenim roditeljima Hani Gržetić i Viktoru Brnobiću zbog povrede djetetovih prava.

>> Roditelji odbili liječiti teško bolesnog sina, 9-godišnjak u Rijeci umro u mukama

Podsjetimo, radi se o slučaju koji je prije dvije godine šokirao Rijeku. Devetogodišnji sin Gržetić i Brnobića umro je u mukama nakon što su ga roditelji odbili liječiti u bolnici te ga odveli nadriliječnicima.

Cijela priča počela je početkom rujna 2015. godine, u subotu ujutro. Dječak je preminuo u bolnici u Rijeci svega mjesec dana nakon što mu je dijagnosticiran agresivni non-Hodgkinov limfom. Otac dječaka za Index je priznao da nije dopustio da se njegov sin podvrgne kemoterapiji, no tvrdi da su on i supruga učinili sve kako bi mu pomogli drugim metodama liječenja te za smrt svog djeteta krivi liječnike na onkološkom odjelu.

"Odbili smo kemoterapiju jer je preagresivna za devetogodišnjaka. Prije osam godina majku su mi liječili kemoterapijom koja ju je ubila. Između kemoterapije i bojnog otrova stoji znak jednakosti, stoga smo, kao roditelji, odlučili isprobati sve prije kemoterapije, ona je biznis koji liječi samo 2.7 posto ljudi u svijetu, dok 97.3 posto ubija. Postoje i druge terapije koje nisu alternativne nego ih propisuju liječnici u Švicarskoj, na Islandu, u Norveškoj, Meksiku itd., no  Hrvatska za njih nema interesa jer tu nema profita kao kod kemoterapije kod koje liječnik na svaku pikicu dobije 10 posto", kazao je za Index tada Viktor Brnobić, otac preminulog dječaka.

"Dok smo liječili dijete, trebali smo mir i intimu, no imali smo susjede demone koji su stalno zvali policiju i socijalnu službu te su nam i po dva puta dnevno dolazili na vrata", dodao je.

Dječaka su, tvrdi, liječili prirodnim putem, kapima od biljaka i voćnim sokovima isprobavajući sve, vezano za liječenje karcinoma, što je u posljednjih 100 godina, kako kaže, otkriveno i skriveno od očiju javnosti. Odveli su ga i u bolnicu u Aviano gdje su im, tvrdi otac dječaka, dali drugu dijagnozu i rekli da njihov sin boluje od leukemije.

Na vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice

Tereti ih se da su od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine u Rijeci, a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinovog limfoma te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine.

Optuženi su da su na izričito vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice te mu onemogućili potrebnu dijagnostičku obradu i liječenje hematološko-onkoloških bolesnika, kao i uskratili pravo na liječenje.

Uslijed toga je došlo do brzog napredovanja i širenja zloćudne bolesti po svim vitalnim organima.

Majka preminulog dječaka se preudala i prije šest mjeseci rodila dječaka.

Pročitajte više