POČEO SASTANAK KVARTETA ZA BLISKI ISTOK

Sastanak tzv. kvarteta za Bliski istok, predstavnika SADa Rusije, UNa i EUe, počeo je u petak u Washingtonu obilježen neslaganjima oko datuma objave novoga mirovnog plana za rješenje izraelskopalestinskog sukoba, javlja France presse.

Na sastanku su se okupili američki državni tajnik Colin Powell, glavni tajnik UN-a Kofi Annan i ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov, a EU predstavljaju danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller u ime danskog predsjedništva EU, europski povjerenik za vanjska pitanja Chris Patten i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Tijekom dana oni bi se trebali konzultirati i s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Sjedinjene Države ne žele da sastanak bude prigoda za službenu objavu novoga mirovnog plana, koji bi određivao etape za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba s perspektivom uspostave palestinske države 2005.

To je, naime, zatražio Izrael koji se priprema za izbore 28. siječnja.

EU inzistira pak da dokument bude finaliziran u Washingtonu kako bi se što je prije moguće odaslala poruka da međunarodna zajednica želi riješiti sukob.

U međuvremenu, nasilje na Bliskom istoku ne prestaje. Prema posljednjim podacima, troje Palestinaca poginulo je u petak u akciji izraelske vojske u pojasu Gaze, dok su palestinski militanti ubili jednog rabina.

Pročitajte više