Počeo žalbeni postupak u slučaju tzv. gospićke skupine

NA VRHOVNOM sudu jutros je počeo žalbeni postupak u slučaju tzv. gospićke skupine koja je nepravomoćno osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991.

Na nepravomoćnu presudu riječkog Županijskog suda iz ožujka prošle godine kojom je, zbog likvidacije najmanje 50 srpskih civila na gospićkom području, umirovljeni general Mirko Norac osuđen na 12 godina, Tihomir Orešković na 15 a Stjepan Grandić na 10 godina zatvora, žalili su se njihovi branitelji ali i tužiteljstvo.

Obrana je u žalbama zatražila ukidanje presude i ponavljanje suđenja dok se tužiteljstvo žali na duljinu izrečenih zatvorskih kazni, smatrajući ih preblagim te na dio presude kojom je četvrtooptuženi Ivica Rožić oslobođen optužbe za ubojstvo trojice civila.

Vijeće Vrhovnog suda žalbe će razmatrati u idućih pet dana na javnim sjednicama kojima neće biti nazočni Norac, Orešković i Grandić.

Nakon što sudac izvjestitelj upozna Vijeće s prvostupanjskim postupkom, obrazloženjem presude te žalbenim argumentima obrane i tužiteljstva, Vijeće će odluku donijeti na sjednici zatvorenoj za javnost.

(Hina) xso ysp

Pročitajte više