POČINJU SPECIJALIZACIJE IZ OBITELJSKE MEDICINE

Nakon petnaestogodišnje stanke, prvih 185 liječnika primarne zdravstvene zaštite započet će u ponedjeljak trogodišnju specijalizaciju iz obiteljske medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Uvođenjem obvezne specijalizacije, koju će do 2015. godine morati proći i ostalih 1.700 liječnika primarne zaštite bez specijalizacije, Ministarstvo zdravstva želi podići kvalitetu primarne zaštite i ispuniti zahtjeve Europske unije za obveznim trogodišnjim specijalističkim obrazovanjem liječnika obiteljske medicine.

Danas u Hrvatskoj svega 30 posto liječnika obiteljske medicine ima specijalističku naobrazbu.

Provedba projekta specijalizacija financirat će se iz državnog proračuna, preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji je za tu svrhu u iduće tri godine osigurao 32 milijuna kuna.

HZZO će uz to, po odluci Upravnog vijeća, dodatno financirati 75 posto (8.000 kuna) iznosa školarine za svakog polaznika, te bruto plaću zamjenskih liječnika koji će za to vrijeme raditi na njihovim mjestima.

Edukaciju će u početku provoditi Katedra za obiteljsku medicinu zagrebačkog Medicinskog fakulteta, a predavanja će biti organizirana regionalno - na medicinskim fakultetima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Natječaje za nove specijalizacije HZZO će raspisivati svake godine, a odobravat će ih Ministarstvo zdravstva.

Pročitajte više