pod motom "upoznajmo lijepu našu" 2005. godina domaćeg gosta

Želeći potaknuti domaći turistički promet, posebice neke njegove dijelove, resorno Ministarstvo turizma predložilo je da se slijedeća, 2005. proglasi godinom domaćeg gosta.

Pokrovitelj tog projekta, koji bi se odvijao pod motom "Upoznajmo Lijepu našu", bila bi hrvatska Vlada.

Projekt se, prije svega, temelji na subvencioniranju domaćeg organiziranog turističkog prometa za što država kani iz svoje blagajne izdvojiti 3,5 milijuna kuna.

Subvencije bi, dakle, dobivale putničke agencije i to za putovanja u primorske krajeve od 1. siječnja do 30. svibnja te od 1. listopada do 15. prosinca, a za odredišta u unutrašnjosti cijele godine.

Za višednevne programe za djecu i mlade, država bi agencijama subvencirala prijevoz autobusom i to s pet kuna po kilometru, dok bi kartu za trajekt ili za 2. razred vlaka subvencionirala s 50 posto.

Slična bi pravila vrijedila i za umirovljenike, a za aranžamane duže od tjedan dana država bi davala još veće subvencije.

Svi bi građani, pak, 'ušli' u program subvencioniranja jednodnevnih izleta u mjesta koja nisu na moru.

Za takve aranžamane agencije bi dobivale četiri kune po kilometru za prijevoz autobusom, dok bi karte za vlak država subvencionirala u iznosu od 50 posto cijene karte drugog razreda.

O projektu za domaćeg gosta, kao i o Programu priprema turističke 2005., Vlada bi trebala očitovati na sjednici u četvrtak.

Za očekivati je da će se tom prilikom pred članovima Vlade naći i prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Taj je prijedlog, doznaje se u Banskim dvorima, dobio pozitivno mišljenje matične Vladine koordinacije, što znači da može ići i na samu sjednicu Vlade.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više