Podgorica: Vujanović očekuje pojedinačni pregovarački proces između EU i SCG

CRNOGORSKI predsjednik Filip Vujanović izjavio je u ponedjeljak kako odluku šefova europskih diplomacija u Maastrihtu smatra prilikom da Crna Gora i Srbija pojedinačno ubrzaju postizanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

"To znači prihvaćanje pojedinačnog pregovaračkog procesa, koji će faktički postojati bez obzira na to što se proces formalno odvija preko zajedničke adrese unije", kazao je Vujanović za novi podgorički dnevnik "Republika".

Ministri Europske unije (EU) podržali su u subotu u Mastrihtu očuvanje državne zajednice SiCG, ali je nakon sastanka priopćeno da treba uvažiti teškoće u usuglašavanju tržišta i carina, zbog čega u europskim integracijama za dvije članice treba primijeniti posebna tehnička rješenja. Vodeći dužnosnici EU izjavili su kako će se stoga u praktičnim pitanjima uvesti "pristup na dva kolosjeka".

Vujanović rekao je kako je besmisleno opstajati u uniji ako se obostrano ocijeni da je ona nefunkcionalna i skupa.

"Ne želim prognozirati ni dinamiku ni epilog razgovora, ali je evidentno da unija Srbije i Crne Gore nije ostvarila svoj cilj i da njeno dalje funkcioniranje ugrožava dobre odnose Crne Gore i Srbije", kazao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik ocjenjuje da "ovakvo stanje obavezuje i Beograd i Podgoricu da prijateljski, bez tenzija, u interesu očuvanja dobrih odnosa Crne Gore i Srbije, kao što su to učinili Česi i Slovaci, pronađu model prevladavanja ovih problema", te da "ne treba čekati referendum da bi se otklonile negativne posljedice funkcioniranja unije i njene visoke cijene".

Vujanović je mišljenja kako će međunarodna zajednica prihvatiti svaki dogovor Crne Gore i Srbije, jer je izvjesno da je dogovor najbolji način za kvalitetno definiranje njihovih odnosa.

Šef crnogorske diplomacije Miodrag Vlahović rekao je kako je zadovoljan novim elementima u stajalištu Europske unije (EU) prema problemima koji se tiču pristupa Crne Gore i Srbije europskim integracijama.

"Crna Gora se nada da je ovo početak boljeg čitanja stvarnosti između Srbije i Crne Gore i boljeg razumijevanja legitimnih crnogorskih intencija da samostalno pristupi EU, na način koji neće opterećivati regiju, Uniju, niti poremetiti ništa u Crnoj Gori", rekao je Vlahović agenciji MINA.

Direktor Centra za demokraciju i ljudska prava Srđan Darmanović izjavio je kako ga ne bi iznenadilo da pojedine europske zemlje, koje nisu imale tvrdo stajalište u pogledu statusa Srbije i Crne Gore, počnu razmatrati alternativne modele o njenoj budućnosti.

On smatra da će se sve češće čuti glasovi poput onoga europskog povjerenika Chrisa Pattena, koji je nedavno ocijenio da treba primijeniti princip "dvostrukog kolosijeka" za Crnu Goru i Srbiju u približavanju europskoj zajednici.

Pročitajte više