Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora PIK Vrbovca Bojana Bevca

PROTIV bivšeg predsjednik Uprave PIK Vrbovec, slovenskog državljanina Bojana Bevca (56) podignuta je optužnica kojom ga se tereti da je zlouporabom položaja i ovlasti vrbovečku tvrtku oštetio za višemilijunske iznose.

Objavu optužnice Bevc je dočekao u pritvoru zagrebačkog Okružnog zatvora u kojemu se nalazi od 10. ožujka ove godine kada su ga austrijske vlasti izručile Hrvatskoj na temelju međunarodne tjeralice.

Njegov branitelj, odvjetnik Čedo Prodanović kazao je kako je tužiteljstvo podiglo optužnicu i prije nego li je u istrazi završeno vještačenje dokumentacije.

"Očigledno su svjesno išli linijom manjeg otpora i očekuju da će se vještačenje završiti tijekom suđenja", kazao je Prodanović.

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici Bevca tereti da je kao predsjednik Uprave PIK Vrbovca, nakon što je ugovorio nagradu za uspjeh u poslovanju, neistinito prikazao rezultat poslovanja tvrtke u 2002. Tužiteljstvo, naime, tvrdi da je umjesto gubitka od 73 milijuna kuna iskazao dobitak od 7,1 milijuna te je kao naknadu za uspješno poslovanje svojoj tvrtki u New Yorku, s kojom je PIK Vrbovec potpisao ugovor o obavljanju menadžerskih usluga, isplatio oko 3,6 milijuna kuna i dodatnih 5,4 milijuna za troškove.

Optužen je i da je kao zastupnik njujorške tvrtke u jednoj zagrebačkoj banci podigao kredite u ukupnom iznosu od 2,7 milijuna američkih dolara znajući da tvrtka novac neće vratiti. To se, tvrdi tužiteljstvo, zaista i dogodilo, pa je banka glavnicu, kamate i trošak kredita, odnosno 2,86 miljuna dolara naplatila od jamaca, tvrtki povezanih s PIK Vrbovcem.

Bevca se tereti da je potom "dao nalog da se potraživanja društava iz Vrbovca s osnova otplaćenih kredita prebiju s potraživanjima tvrtke iz New Yorka prema vrbovečkom društvu pri čemu je za iznos od ukupno 1,5 milijuna dolara prijeboj bio neosnovan, pa je u ovom iznosu pribavljena protupravna materijalna dobit za trgovačko društvo iz New Yorka, odnosno šteta za društva iz Vrbovca".

Nadalje, Bevc je optužen i da je kao čelni čovjek PIK-a nekretninu u vlasništvu tvrtke prodao za 6 milijuna kuna manje od ugovorene cijene, uz obrazloženje da je kupac I. L. toliko uložio u tu nekretninu dok ju je imao u zakupu.

Slovenski državljanin optužen je i da je dao nalog za isplatom 24 tisuće kuna D. M. iz Zagreba kao naknadu za troškove putovanja i mobitela, iako ta osoba na to nije imala pravo.

Uz optužnicu, tužiteljstvo je Županijskom sudu u Velikoj Gorici predložilo da se Bevcu produlji pritvor.

On je u istrazi odbacio sve optužbe, tvrdeći da je kao krizni menadžer u PIK Vrbovcu posao sanacije tvrtke uspješno obavio i da je na temelju toga naplatio nagradu.

Bevc je na temelju ugovora s Hrvatskim fondom za privatizaciju na mjesto predsjednika Uprave PIK-a Vrbovec došao 2001. iz New Yorka, gdje je bio predstavnik te tvrtke za američko tržište. Na čelu PIK-a bio je do 2004.

Pročitajte više