Podignuta optužnica protiv Ivankovića i Viteškića za ratni zločin u Paulin dvoru

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo nakon završene istrage podiglo je pred osječkim Županijskom sudom optužnicu protiv Nikole Ivankovića i Enesa Viteškića za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, izvijestio je danas županijski državni odvjetnik Davor Petričević.

Okrivljenici se optužnicom terete da su 11. prosinca 1991. kao pripadnici 130. brigade HV-a u Paulin Dvoru iz osvete zbog smrti ratnog suborca ubili tamošnje mještane srpske nacionalnosti.

Nakon što su u gostionici u Vladislavcima čuli da je preminuo njihov suborac Ilija Ravnjak, oni su se, zajedno s više nepoznatih osoba, dogovorili da odu u Paulin Dvor i zbog gubitka suborca ubiju tamošnje mještane srpske nacionalnosti, stoji u optužnici.

Navodi se da su se, naoružani automatskim puškama i ručnim bombama, ukrcali u vozilo "VW Caddy" i dovezli se tijekom noći do Paulin Dvora.

"Došavši do kuće Andrije Bukvića u Glavnoj ulici 52, znajući da u njoj boravi više civila srpske nacionalnosti, ušli su u kuću i rafalnom paljbom iz automatskih pušaka i bacanjem aktiviranih ručnih bombi usmrtili 19 civila", tvrdi se u optužnici.

Tereti ih se da su ubili Milana Labusa, Spasoju Milovića, Boju Grubišića, Božidara Sudžukovića, Bosiljku Katić, Dragutina Kečkeša, Boška Jelića, Milana Katića, Dmitra Katića, Draginju Katić, Vukašina Medića, Darinku Vujnović, Milku Lapčević, Anđu Jelić, Milicu Milović, Petra Katića, Jovana Gavrića, Milenu Rodić i Mariju Sudžuković.

Županijski državni odvjetnik Petričević rekao je kako je u podignutoj optužnici predloženo da se Nikoli Ivankoviću i Enesu Viteškiću produlji pritvor na osnovi članka 102. stavka 1. točke 4. Zakona o kaznenom postupku.

Obojica okrivljenika u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku privedeni su 14. rujna.

Očekuje se da će Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku odluku o produljenu pritvora donijeti danas.

Okrivljenicima je optužnicu danas uručio kazneni sudac Županijskog suda u Osijeku Dragan Poljak.

Pročitajte više