Podunavski Švabe ogorčeni Mesićevim istupom

PREDSJEDNIK austrijske zajednice Podunavskih Švaba (DAG) Rudolf Reimann izrazio je ogorčenje izjavama hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u svezi s planiranim obeštećenjem protjeranih Nijemaca, priopćio je DAG u ponedjeljak a prenosi agencija APA.

"Hrvatska će izgubiti mnogo od svog pozitivnog imidža u Europi", izjavio je Reimann.

Predsjednik DAG-a u priopćenju tvrdi da Mesićevi argumenti protiv obeštećenja ne stoje jer ugovor poslije Drugog svjetskog rata nije sklopljen s Hrvatskom nego s Jugoslavijom. Osim toga u ugovoru se ne radi o austrijskim državljanima, drži Reimann.

"Tadašnji ugovor također nije sukladan zaključcima sa sastanka sila pobjednica u Potsdamu jer se tamo spominje selidba ali ne i zapljena imovine", tvrdi nadalje Reimann.

Predsjednik udruge izbjeglih Nijemaca također ne razumije kako je Mesić došao do svote od 120 milijuna eura koliko bi Hrvatsku stajalo izvršenje obveza.

"S obzirom da se radi o principu prednosti vraćanja imovine u odnosu na na isplatu odštete, ne vidim zašto bi to predstavljalo finacijski problem za Hrvatsku", smatra Reimann.

U priopćenju se zaključuje da Hrvatska mora odlučiti hoće li nastaviti "komnističku partizansku tradiciju" ili će izabrati put ka "modernom i demokratskom pravnom sustavu" te se ističe da će samo rješenje otvorenih pravno imovinskih pitanja donijeti sigurnost stranim ulagačima.

Pročitajte više