Pogačnik: Ako RH proglasi gospodarsku zonu, mora i Slovenija

AKO HRVATSKA  jednostrano proglasi isključivu ekonomsku zonu (EEZ) u Jadranskom moru, isti bi korak morala napraviti i Slovenija, ocijenio je dr. Miha Pogačnik, pročelnik odjela za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Ljubljani.

Komentirajući izjavu dr. Budislava Vukasa, potpredsjednika Međunarodnog suda za pravo mora i redovnog profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu, izrečenu u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" da je Slovenija 1995. izjavom o prihvaćanju Konvencije UN-a o pravu mora zapravo i priznala Hrvatskoj pravo da uvede gospodarski pojas u Jadranu jer je to dio općeg međunarodnog prava, Pogačnik je rekao da se s time ne slaže.

"Ne slažem se s interpretacijom 70. člana te konvencije. Iako je Slovenija zbog oblika i kratkoće svoje obale geografski prikraćena zemlja, odnosno država u nepovoljnom geografskom položaju, to ne znači da ona ne može i sama proglasiti isključivi ekonomski pojas", rekao je Pogačnik u razgovoru za slovenski radio.

"Moje je stručno i osobno mišljenje da bi Slovenija, u slučaju da Hrvatska proglasi ekonomsku zonu, i sama morala postupiti jednako ili reagirati protestom", rekao je Pogačnik u razgovoru za slovenski radio.

Hrvatska jednostrana odluka o proglašenju takvog pojasa onemogućila bi slovenskim ribarima da love u sadašnjim međunarodnim vodama, a taj bi korak bio upitan i zato jer Hrvatska i Slovenija još nemaju sporazum o granici, ocijenio je Pogačnik.

(Hina) fl sd

Pročitajte više