Pogled u budućnost: 2050. godine će Velika Britanija biti najmnogoljudnija zemlja Europe

VELIKA BRITANIJA će do 2050. godine biti najmnogoljudnija zemlja Europe te će po broju stanovnika preteći Francusku i Njemačku.

Znanstvenici predviđaju kako će se na polovni stoljeća broj Britanaca sa današnjih 62,2 milijuna povećati na 77 milijuna, a to će biti povećanje stanovništva od 24 posto. Time će imati više ljudi od Francuske, za koju se predviđa da će imati 70 milijuna, i Njemačke koja će brojati 71,5 milijuna stanovnika, piše Tekegraph.

Broj Nijemaca pada za 10 milijuna

Američki znanstvenici su izračunali kako će britanska populacija rasti mnogo brže od ostatka Europe. Ona se lagano počela povećavati u nekoliko proteklih godina, a statistike pokazuju da se prošle godine rodilo najviše beba još od 1973. godine. Tome je dobrim dijelom doprinijela imigracija u Veliku Britaniju.

Broj Francuza će se do 2050. godine povećati za 7 milijuna, dok će se broj Nijemaca smanjiti za 10 milijuna. Pad njemačkog stanovništva se predviđa zbog manje imigracije. Ukupna populacija Europe će pasti sa 739 milijuna na 720 milijuna stanovnika. 2050. godine će na Zemlji živjeti 9,49 milijardi ljudi, dok nas je danas 6,89 milijardi.

Indija prestiže Kinu

Za tako veliki porast će biti najzaslužnija Indija koja će primat najmnogoljudnije zemlje svijeta preuzeti od Kine. Kineska populacija bi se trebala povećati sa 1,34 milijardi na 1,48 milijardi stanovnika.

Pročitajte više