Pogledajte odlazak Discoveryja na posljednju svemirsku misiju

DISCOVERY, vjerni raketoplan američkog svemirskog programa, jučer je lansiran na svoje posljednje svemirsko putovanje, nakon čega će biti umirovljen, objavio je AOLNews. Poletio je točno u 13:59:14 PST, s NASA-inog Svemirskog centra Kennedy, Florida.

Kraj svemirskog programa

Lansiranje se trebalo održati još prije četiri mjeseca, no odgodili su ga problemi sa spremnicima za gorivo. Posadu čini šest iskusnih astronauta, koji su oduševljeno dočekali polijetanje prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. Kad se za 11 dana vrate, Discovery će krenuti na još jedan put - u muzej. Mnogi će ovu godinu pustiti koju suzu jer slijede posljednja putovanja Atlantisa i Endeavoura, što će označiti kraj 30-godišnjeg američkog svemirskog programa.

Malo prije samog lansiranja došlo je do problema s kompjuterom, no stvar je uskoro riješena i lansiranje je obavljeno sa zakašnjenjem od tri minute. Ipak, to neće naštetiti misiji - Discovery će se s ISS-om spojiti u subotu, prilikom čega će stanarima svemirske stanice isporučiti svježe zalihe i eksperimentalnog humanoidnog robota, prvog svoje vrste, nazvanog Robonaut 2, ili skraćeno R2. Od R2-a se oprostio i njegov robotski "blizanac", koji mu je mahao prilikom lansiranja.

Impresivne statistike

Discovery je prvi put lansiran daleke 1984. godine i najstariji je u floti. Prema NASA-inim podacima, prošao je preko 230 milijuna kilometara, a ovo mu je 39. misija. U svemiru je proveo ukupno 363 dana, a Zemlju je obišao 5800 puta. Može se pohvaliti isporukom Svemirskog teleskopa Hubble, prvim susretom s ruskom Svemirskom stanicom Mir, a u svemir je nosio i prvog ruskog kozmonauta koji je ikada poletio američkom letjelicom, kao i prvu ženu koja je njime pilotirala.

Sretan put i sretan povratak!

Pročitajte više