Pogledajte trominutni video koji će zauvijek promijeniti vaš doživljaj vremena

OVAJ će trominutni video zauvijek promijeniti način na koji shvaćate protok vremena. Zemlja je stara preko 4,5 milijardi godina, ali što to zapravo znači? Možemo li uopće toliki broj godina pojmiti našim kratkotrajnim i prolaznim ljudskim mozgovima? Business Insider napravio je nevjerojatan trominutni video koji taj vremenski period prikazuje kao putovanje od Los Angelesa do New Yorka.

Naše putovanje počinje u Los Angelesu prije 4,54 milijardi godina kad je Zemlja tek stvorena - ali na tom putu ne dospijemo daleko kroz prostor i vrijeme, a već se pojavljuje Mjesec i u Zemlju udara nebesko tijelo. 

Negdje na pola savezne države Arizone, počnu se stvarati najveće Zemljane kamene površine, prije 3,95 milijardi godina, a onda, tek nekoliko milja dalje, prije 3,8 milijardi godina, pojavljuju se prvi znakovi života u obliku molekula koje se same dijele. 

Tek se u Kansasu, prije 2,7 milijardi godina, prvi put pojave cijanobakterije koje proizvode kisik, a 200 milijuna godina kasnije se tek nakupi značajna količina kisika u atmosferi. 

A onda, vjerovali ili ne, tek se u Pennsylvaniji, na polovici našeg puta, razviju višestanični organizmi, prije samo 600 milijuna godina. Ovdje se dogodi još mnogo toga: biljke koloniziraju planet, pojave se vodozemci… A dinosauri izumru kad već uđemo u saveznu državu New York. 

A gdje su tu ljudi?

Pogledajte ovaj video i doznajte zašto mislimo da ćete zinuti od čuda. Pogotovo kad vidite što smo sve postigli u posljednjih 1,7 metara našeg vremenskog putovanja.

Pročitajte više