POGUBLJENJA IRAČKIH VOJNIKA KOJI POKUŠAVAJU DEZERTIRATI

Iračka oporba ustvrdila je u nedjelju da su snage predsjednika Sadama Huseina pogubile iračke vojnike koji su pokušavali prebjeći u Kurdistan, "autonomno" područje na sjeveru Iraka.

Te informacije, nepotvrđene iz neovisnih izvora, prenio je jedan od čelnika Demokratske stranke Kurdistana (DSK) te Irački nacionalni kongres, oporbena koalicija sa sjedištem u Londonu.

Irački nacionalni kongres, koji je uspostavio svoja "ćelije" u Kurdistanu, priopćio je da je "nekih 50 vojnika ubijeno hicima" u subotu dok su pokušavali iz Kalara u pokrajini Diyala prebjeći u zonu pod nadzorom Patriotske unije Kurdistana (PUK).

DSK i PUK glavne su kurdske stranke koje nadziru irački Kurdistan u kojem je, nakon Zaljevskog rata 1991., uspostavljeno autonomno područje u odnosu na vlast u Bagdadu.

Neimenovani vođa DSK-a u Erbilu potvrdio je da je među pedsetoricom ubijenih i 15 vojnika smaknutih u petak u zoru kod sela Dobardan, 30-tak kilometara sjeverno od pokrajine Mosul koju kontrolira Bagdad.

Kurdi tvrde da su se irački vojnici povukli s crte prema iračkom Kurdistanu na kojoj su bile raspoređeni od početka rata 20. ožujka upravo zato da bi se spriječila dezerterstva.

Iračka vojska povukla se sa svojih isturenih položaja prema zoni neovisnosg Kurdistana nakon niza američko-britanskih napada na njihove položaje.

Pročitajte više