Pokrenut novi postupak protiv Ice Matekovića

OPĆINSKO državno odvjetništvo pokrenulo je novi postupak protiv Ivana Ice Matekovića, osuđenog na sedam godina zatvora zbog otmice sina generala Zagorca, jer je tijekom svog bijega koristio krivotvorene dokumente, javlja Jutarnji list.

Sporni su dokumenti kod Matekovića pronađeni nakon što je krajem kolovoza 2005. uhićen na Bundeku. Tužiteljstvo tvrdi da se Mateković predstavljao kao Ivan Šimić, a lažni je izvod iz matične knjige rođenih nabavio na području BiH. U tom je dokumentu stajalo da je Ivan Šimić rođen u Brčkom 1972. godine, a na to je ime nabavio i vozačku i osobnu iskaznicu. Tužiteljstvo tvrdi da se imenom Ivana Šimića Mateković potpisao i na ugovor o kupnji automobila.

Drugom točkom optužnog predmeta Matekovića se tereti da je početkom 2005. godine u hrvatskom konzulatu u Banjoj Luci podnio zahtjev za izdavanje putovnice na ime Ivan Šimić, pri čemu je djelatnicima konzulata predočio lažnu domovnicu, rodni list i prijavu da je staru putovnicu negdje izgubio. Djelatnici konzulata nisu prepoznali lažne dokumente pa su mu izdali putovnicu.

Mateković se branio na Općinskom kaznenom sudu gdje je pred sucem Nenadom Lukićem priznao da je nabavio krivotvorene dokumente u BiH i da se predstavljao kao Ivan Šimić, ali porekao je posjet konzulatu i traženje putovnice.

J.C.

Pročitajte više