Pokrenut stegovni postupak protiv Krunoslava Canjuge

DRŽAVNO odvjetničko vijeće (DOV) pokrenulo je danas stegovni postupak protiv Krunoslava Canjuge, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Zlataru i bivšeg zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika osumnjičenog za primanje mita i odavanje službene tajne.

Ročište na kojem će se odlučivati o njegovoj stegovnoj odgovornosti predsjednica DOV-a Zlata Hrvoj Šipek najavila je za rujan.

Odluka o pokretanju stegovnog postupka protiv Canjuge donesena je na današnjoj sjednici DOV-a koja je prema zakonu trebala biti zatvorena za javnost jer se odlučivalo o pokretanju stegovnog postupka.

No, DOV je prihvatio Canjugin zahtjev da ročište ne bude iza zatvorenih vrata, ali javnosti, odnosno novinara nije bilo jer prethodno nisu bili obaviješteni o sjednici.

Na zahtjev Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića DOV je pokrenuo stegovni postupak protiv Canjuge zbog osnovane sumnje da je kao zagrebački županijski državni odvjetnik počinio stegovna djela povrede službene tajne i zbog nanošenja štete ugledu državnog odvjetništva.

Bajić je podnio zahtjev nakon što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Canjugu osumnjičio za primanje mita i odavanje službene tajne.

Canjuga je pred DOV-om negirao optužbe, odbacivši, među ostalim, da je zagrebačkom odvjetniku Mirku Batarelu odavao podatke o stanju određenih spisa ta da je za to primio mito, doznaje se od njegova odvjetnika Mate Matića.

DOV je odbio Canjugin zahtjev da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje transkripti njegovih razgovora s Batarelom, pribavljeni tajnim prisluškivanjem Batarelovog telefona.

DOV je sredinom lipnja odlučio i o Canjuginom privremenom udaljenju s dužnosti zbog toga jer je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog odavanja službe tajne i primanja mita, odnosno kaznenih djela protiv službene dužnosti što ga čini "posebno neprikladnim za obnašanje državno odvjetničke dužnosti".

Nakon što ga je Bajić osumnjičio za odavanje službene tajne i primanje mita, Canjuga je dao ostavku na dužnost zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika te je nastavio obnašati dužnost zamjenika županijskog držanog odvjetnika u Zlataru.

DOV je danas za zamjenika splitskog županijskog državnog odvjetnika imenovao Žarka Štrbca koji je bez obrazloženja 1996. smijenjen s te dužnosti.

Imenovani su i zamjenici općinskih državnih odvjetnika u Rijeci, Sisku i Vukovaru.

Pročitajte više