Pokušava li HDZ financijski uništiti Puljke?

Foto: Hina; Hrvoje Jelavić/PIXSELL

SPLITSKI gradonačelnik Ivica Puljak u posljednjih mjesec i pol dana dobio je dvije kazne, svaku od 100.000 kuna, koje mora platiti iz vlastitog džepa. Kazne je izdao Državni inspektorat zbog građevinskih radova koji su započeli za vrijeme HDZ-ove vlasti.     

Radi se o nepravilnostima prilikom radova u zaštićenoj park-šumi Marjan pokrenutih za vrijeme mandata Puljkovog prethodnika, HDZ-ovog Andre Krstulovića Opare, koji se cijelog projekta ne sjeća. 

>> Ivici Puljku stigla još jedna kazna od 100.000 kuna. Odvjetnica: Ovo je osveta HDZ-a 

Ovaj slučaj otvorio je brojna pitanja, uključujući i ono planira li HDZ na taj način natjerati Puljka da odstupi s pozicije splitskog gradonačelnika. 

Odvjetnica Viktorija Knežević: Kad gubi, HDZ redovito poseže za represivnim aparatom

Odvjetnica Viktorija Knežević oba rješenja o kaznama koje sveukupno prelaze iznose od 200.000 kuna karakterizirala je kao skandalozne. Ona smatra da se radi o osveti HDZ-a Puljku zbog uvođenja reda u grad. 

Knežević nam je rekla kako oni koji mijenjaju HDZ-ov model upravljanja temeljen na privatnim interesima predstavljaju najveći problem stranci koja je do prije dvije godine vodila grad te da zato žele zaustaviti Puljka jer se boje da se u cijeloj Hrvatskoj ne dogodi splitski scenarij.

“Split je postao glavni grad promjena u Hrvatskoj, a HDZ to pokušava osujetiti na razne načine. Kad gubi, HDZ redovito poseže za represivnim aparatom koji mu vjerno služi, od dijelova policije preko državnog odvjetništva do inspekcija. Svi će oni učiniti skokom ono što HDZ poželi okom. 

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Ti odnosi su tako dobro uigrani u ovih 30 godina da nema potrebe na netko nekoga zove. Cijela ta matrica čini sve što je u njenoj moći da se zaustave promjene koje su toliko nužne ovoj zemlji, koje će dovesti do njihovog pada s vlasti. 

Ivica Puljak i ostali čestiti, odgovorni i hrabri pojedinci koji čine dio njegovog tima, a istaknula bih njegovog zamjenika Bojana Ivoševića i pročelnicu Maju Đerek, skoro pa svakodnevno prijavljuju nadležnim službama nepravilnosti koje zatiču u radu. HDZ zna da može zaustavljati nešto od toga i neko vrijeme, ali ne može sve zaustavljati cijelo vrijeme. Otud dolazi nervoza”, kaže.

Kaže i da je dobro da su se po pitanju ovog slučaja u javnosti pojavile brojne kontroverzne, a posebice činjenica da je USKOK preuzeo dokumentaciju. 

“Nadam se da im neće trebati predugo da to obrade. Meni je kao građaninu važno da se inzistira na zakonitosti bez obzira na to radi li se o nekom stupiću i štandu ili o najvećoj zgradi u Hrvatskoj”, kaže. 

Na čelu Inspektorata koji je kaznio Puljka je Andrija Mikulić, dugogodišnji član HDZ-a 

Andrija Mikulić 2019. godine dobio je čelnu poziciju u Glavnom državnom inspektoratu i to na mandat od pet godina. Radi se o dugogodišnjem članu HDZ-a koji je od devedesetih obnašao više različitih funkcija u zagrebačkom HDZ-u, a za vrijeme Karamarkova vođenja stranke postao je čelna figura gradskog odbora HDZ-a u Zagrebu.  

>> Tko je Andrija Mikulić? Njegov prethodnik ga ne bi uzeo ni za šofera

U međuvremenu se u javnosti istaknuo bahatim nastupima i žustrim podržavanjem pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u nizu kontroverznih poteza. 

Foto: Hina

Odvjetnica Knežević smatra da je iz postavljanja Mikulića na čelo Državnog inspektorata jasno da temeljni kriterij za izbor nije bila stručnost, nego podobnost. 

“Osoba koja nije stručna, niti nezavisna, ne može ni organizirati tu službu. Nažalost, građevinska inspekcija rijetko kada obavlja posao onako kako bi to trebalo - u skladu sa zakonom. U ovom slučaju je očigledno nevjerojatna lakoća kažnjavanja onoga tko nije u HDZ-u za propuste HDZ-ovaca. Da je izabran Đogaš ovaj 'film' sigurno me bismo gledali", zaključuje.

Mikulić nam telefonskim putem cijeli slučaj nije htio komentirati, već nas je uputio na svoje glasnogovornike. U međuvremenu, njegov stav oko cijele ove situacije nismo uspjeli dobiti. 

Državni inspektorat nam je proteklog tjedna, nakon nekoliko upita, o kaznama koje je izdao osobno gradonačelnicima i načelnicima kazao da Ivica Puljak nije prvi ovakav slučaj u Hrvatskoj.

>> Inspektorat Puljka kaznio s 203.000 kuna. Druge gradonačelnike s ukupno 497.000 kuna

"Od osnutka Državnog inspektorata 01. travnja 2019. godine inspekcije Državnog inspektorata zbog povreda propisa iz nadležnosti Državnog inspektorata postupale su prema: jednom županu, 14 gradonačelnika, sedam načelnika, 11 općina i 10 gradova pri čemu je izrečeno 50 kazni od čega je zbog povrede propisa u području građenja izrečeno je 11 kazni.

"Ukupan iznos izrečenih kazni u području gradnje je 155.285,69 € (1.170.000 HRK) od čega se 92.905,97 EUR (700.000,00 HRK) odnosi se na kazne izrečene gradonačelnicima. Preostali dio odnosi se na načelnike", navode iz Državnog inspektorata.

Iz Inspektorata također nismo uspjeli doznati koliko je kazni naplaćeno te jesu li ih gradonačelnici i načelnici plaćali osobno ili iz proračuna gradova, odnosno općina. Na upit o kojim se gradonačelnicima radi, iz Inspektorata ne odgovaraju, već se pozivaju na članak 57. Zakona o Državnom inspektoratu. 

Puljak: HDZ ne da Hrvatskoj da diše, Plenković nas ne doživljava

Ivica Puljak kaže da je odnos HDZ-a prema vlasti u Splitu i prema građanima različit, ali da najviše problema imaju s podmetanjima lokalnog HDZ-a, dok najveće ignoriranje doživljavaju od najviše točke vlasti - samog premijera Andreja Plenkovića. 

Kaže i da osim loših ima i korektnih i dobrih iskustava na nekim razinama i od pojedinih dužnosnika iz HDZ-a. 

“Bez obzira na različita iskustva, i loša i dobra, mi HDZ promatramo kao stranku koja ne dopušta Hrvatskoj da diše, zato smatramo da dvojba ili HDZ ili Hrvatska odražava i dominantno mišljenje javnosti. To se ne odnosi na svakog pojedinca, nego točno tako kako smo rekli - na osuđenu koruptivno-klijentelističku stranku”, rekao nam je.

Komentirao je i odnos s premijerom Andrejem Plenkovićem:

“S predsjednikom vlade nemamo praktički nikakvu suradnju. Jednom smo se službeno susreli tijekom posjeta Splitu predsjednika vlade te smo se par puta vidjeli na marginama nekih drugih događanja. Predsjednik vlade je bio par puta nakon toga u Splitu i okolici, ali se nikad nije javio, niti da popije kavu. Mislim da je to, najblaže rečeno, nepristojno”.

Foto: Hina

Što se tiče odnosa s ministarstvima, kaže da suradnja s njima najčešće ovisi o samom ministru, pa je tako u nekim situacijama korektna, ponekad i odlična, a u nekim situacijama jako loša.

“Od negativnih epizoda s ministarstvima izdvojit ću odnos ministrice kulture i njezino nepotvrđivanje smjene ravnatelja HNK Split Srećka Šestana, kojeg je smijenilo gradsko vijeće, čime je ministrica pokazala nepoštivanje prema građanima Splita i Gradu Splitu.

U loše primjere spada i potez bivše ministrice Tramišak koja je ozbiljno oštetila Split i okolicu pri raspodjeli novaca iz europskog fonda ITU. Tu je čak žrtvovala i HDZ-ove gradove i općine iz splitskog prstena samo da bi degradirala Split, dok je neke druge sredine u kojima vlada HDZ vrlo uočljivo protežirala.

Naravno, sad je najvidljiviji primjer kazni koje prema meni provodi Državni inspektorat za djela koja nisam ni pokrenuo ni završio, nego ih je pokrenuo Andro Krstulović Opara, a zaključila povjerenica vlade Andreja Plenkovića.

To je u dosadašnjoj demokratskoj praksi Republike Hrvatske najbizarniji politički napad na jednu osobu koja se HDZ-u ne uklapa u plan vladanja svima i svačim u državi”, kazao nam je Ivica Puljak. 

Marijana Puljak: Osjećamo se kao da smo u noćnoj mori iz koje nema izlaza 

Njegova supruga, saborska zastupnica Marijana Puljak, rekla je prilikom svog saborskog govora kako će 2025. biti prva godina kad je HDZ nestao i da od tada više neće biti bitan na hrvatskoj političkoj sceni. 

"Unaprijed se radujem toj novoj godini", istaknula je zastupnica Centra rekavši da jedva čeka doček Nove 2025. godine kada će 70 posto građana moći jedni drugima čestitati novu godinu i ulazak u prvu godinu kada je HDZ nestao i nije više bitan.

U razgovoru za Index ovog tjedna Marijana Puljak rekla je da se osjećaju kao da su u noćnoj mori iz koje nema izlaza te da ih HDZ, kad ne može drugačije, želi uništiti financijski. 

>> Marijana Puljak: Ivica i ja smo u noćnoj mori bez izlaza. HDZ nas želi uništiti

"Ivicu osobno kažnjavaju za nešto što nije on naložio, već prethodnici, i za nešto što mu je u primopredajnom zapisniku vladina povjerenica Grada, koja je vladala dok njega nije bilo, za vrijeme prijevremenih izbora, napisala da je sve odrađeno kako treba i nema zaostataka. 

Foto: Hina

To je presedan broj jedan u Hrvatskoj - nijedan gradonačelnik, načelnik, župan ili predsjednik države neće više moći vjerovati primopredajnom zapisniku kada preuzme vlast, već će morati prvo provjeriti svaki zapis i rečenicu da vidi što preuzima i je li sve kako piše u zapisniku jer sve što krivo piše može se svaliti na novog čelnika", rekla je.

"Ako je Ivica Puljak odgovoran za djelo koje je u primopredaji navedeno kao izvršeno i zaključeno, onda je od sada svaki akt primopredaje vlasti u Hrvatskoj bezvrijedan papir, a sam čin primopredaje samo igrokaz bez ikakve valjanosti. 

Onda smo ukinuli kontinuitet vlasti i svatko tko stupi na dužnost, mora prvog dana pregledati sve arhive ne samo otvorenih nego i zaključenih predmeta da se uvjeri je li primopredajni akt ispravan, a sve neispravnosti prijavi prije bilo koje svoje prve odluke u mandatu. Takva pravna nesigurnost znači i kraj demokracije kakvu poznajemo", rekla je Marijana Puljak.

Marijana Puljak kaže kako su zbog cijelog slučaja poslali tužbe Upravnom sudu jer smatraju da je građevinska inspekcija u ovom slučaju radila maliciozno. U međuvremenu razmatraju i opciju podizanja kredita kako bi, u slučaju pada tužbe, mogli platiti kazne.

Relković: Kazna Puljku je politički motivirana odluka 

U cijelu raspravu oko ove teme nedavno se uključio i stručnjak za politički marketing i savjetnik stranke Centar Ivica Relković koji je rekao da su upozorili još nakon prošlih izbora u Splitu da će klijentelizam i korupcija biti glavne teme sljedećih izbora. 

>> Relković o kaznama Puljku: Ovo je veće od ijedne afere u Hrvatskoj

Kaže da se HDZ-u sada ne lijepe nikakve optužbe, ali “stvari više ne funkcioniraju po sistemu naljepnice, već pune čaše”. 

“Pitanje je koja će kap preliti času. To ćemo vidjeti na sljedećim izborima. Korupcija i klijentelizam će odlučiti izbore", kazao je Relković. Dodao je i da će sigurnost i energetika prvi put biti važne izborne teme u Hrvatskoj. 

Komentirao je i kazne koje je splitski gradonačelnik Ivica Puljak dobio na svoje ime, radi navodne nepravilnosti u dokumentaciji o rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmacija.

"Ovako nešto se u Hrvatskoj nije dogodilo. Puljak je kažnjen za period u kojem nije mogao djelovati. On ne može biti kažnjen kao odgovorna osoba. Čudim se hrvatskoj akademskoj zajednici koja nije reagirala, možda se boje za svoje pozicije, ali ovo je veće od ijedne afere u Hrvatskoj. Riječ je o dokidanju primopredajne demokracije. 

Primopredajni zapisnik je biblija primopredajne demokracije", objasnio je Relković te dodao kako je riječ o kazni koju treba adresirati na Grad Split, a ne na onoga tko je naslijedio poziciju. 

Relković vjeruje kako je riječ o politički motiviranoj odluci. Smatra da netko na niskoj, tj. regionalnoj razini ovako nešto ne može pokrenuti.  

"Puljak je dva puta pobijedio HDZ. Kasnije je poručio da ih želi pobijediti i na nacionalnoj razini. Pobijedi li HDZ na parlamentarnim izborima, Zoran Milanović će ostati predsjednik. Pobijedi li pak SDP,  Milanović će teško ostati predsjednik. No treće stvari boje se svi. Ako pobijedi netko treći, oni će pobijediti i na parlamentarnim i predsjedničkim izborima", zaključio je.

Puljak zaustavio gradnju najvećeg nebodera u Hrvatskoj, je li se time zamjerio HDZ-u?

Trenutno se investitor WestGate grupa i Grad Split spore oko gabarita nebodera Dalmatia tower jer Grad ne želi izdati uporabnu dozvolu dok se neboder ne svede u, kako navodi, zadane gabarite. Cijeli posao prije Puljka započela je bivša HDZ-ova vlast u Splitu. 

"Radi se o jednoj situaciji u kojoj je poduzetnik dobio dozvolu za 17 katova, a bivši gradonačelnici mu onda dali još deset katova bez da su mu uvjetovali da nešto napravi za javni interes. Prema našem GUP-u, to je nemoguće. 

Postoji urbanistički bonus, no on podrazumijeva da se nešto napravi za javni interes, što ovdje nije bio slučaj. No i na nadgradnju tih deset katova poduzetnik je još izgradio više nego što je smio, izašao je izvan zadanih gabarita. Imao je određeni volumen na vrhu nebodera koji je prekoračio", komentirao je nedavno Puljak. 

Foto: Hina

Kaže da se slaže sa stavom gradskog pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića koji je postupanje ministarstva ocijenio kao grubo kršenje pravila upravnog postupka, struke, ali i prava i nadležnosti Grada nad upravljanjem prostornim planiranjem na svom području.

“Bez obzira radi li se o 10 ili o 10 tisuća četvornih metara, neosporno je da se radi o odstupanju, a GUP nije propisao veličinu odstupanja kao uvjet za provedbu procedure odobrenja odstupanja od natječajnog rješenja”, komentirao je Puljak. 

Odvjetnica Knežević smatra da bi ovo mogao biti jedan od razloga HDZ-ovog postupanja prema Puljku.

“Ovo je odmazda i udar na osobu koja provodi red i koja je odbila raditi po principu ruka ruku mije, odnosno 'nemojte mi vas i nećemo ni mi vas'. To je kao da dođete raditi u tvrtku koja je dosad sve radila nezakonito i vi krenete raditi zakonito. Naravno da možete očekivati da će vam podmetati nogu na svakom mogućem koraku", komentirala je nedavno za Index odvjetnica Knežević. 

Novu vlast u Splitu dočekao niz nedovršenih i loše odrađenih projekata

Ivica Puljak nam je rekao da su sve projekte preuzete od bivše vlasti morali dorađivati i dovršavati, poput Dračevca, Žnjana, javne rasvjete, vrtića i škola. Kaže da su neki od projekata bili u "toliko katastrofalnom stanju da se razmatralo o odustajanju, ali da su bili ustrajni i uspjeli ih spasiti".

“Jedan od njih je ITS. Kada je riječ o projektima koje su započeli ili su za njih završili dokumentaciju, pojedini su započeti bez dozvola i toliko katastrofalno pripremljeni da su sada predmet postupanja građevinske inspekcije, kao što se dogodilo u slučaju kanalizacije u Vili Dalmacija”, kazao nam je Puljak.

Puljak: Platili smo više od 100 milijuna kuna dugova iz prethodnih mandata, od čega je 40 milijuna otišlo na nepotrebni kredit Andre Krstulovića Opare

Ivica Puljak rekao nam je i da postoje projekti koji su završeni, ali se naknadno ispostavilo da su toliko loše odrađeni da sadašnja vlast mora popravljati štetu.

“Primjer je postavljanje parketa u Staroj gradskoj vijećnici za koje je bivši gradonačelnik naredio da se stavi na vlažni estrih pa se parket podigao i sada imamo materijalnu štetu od milijun kuna.

Između ostalog, platili smo više od 100 milijuna kuna dugova iz prethodnih mandata, od čega je 40 milijuna otišlo na nepotrebni kredit Andre Krstulovića Opare. 

Imamo i slučaj knjižare Morpurgo, gdje je uređenje privatne nekretnine plaćeno javnim novcem, Jadranovog bazena za koji su postavljeni balon i strojarnica, ali je sve drugo ostavljeno nedovršeno. Dočekao nas je i slučaj Spaladium Arene, nered u gradu i trajektnoj luci, a gradska tvrtka Splitska obala dobila je višemilijunske kazne zbog nelegalne naplate vezova na Zapadnoj obali”, kazao je za Index splitski gradonačelnik.

Pročitajte više