Polančec uoči poskupljenja: Cijena struje u Hrvatskoj je među najnižima u ovom dijelu Europe

OVIH se dana očekuje službeni zahtjev HEP-a za povećanje cijena struje, ali i analiza na kojoj se taj zahtjev temelji. S druge strane, Vlada trenutno samo razmišlja o mjerama koje bi poduzela kako bi ublažila taj zahtjev, ali i građanima olakšala trenutnu situaciju nebrojenih poskupljenja.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec izjavio je: "Cijena struje u Hrvatskoj je među najnižima u ovom dijelu Europe i sigurno treba doći do korekcije, ali ujedno treba razmotriti i sve mjere da se ublaži udar na socijalno najugroženije". Vrlo pohvalno, no pitanje je koje će to točno poskupljenje najviše udariti u "pravi živac" građana koji još uvijek hrabro trpi.

Prvi koji će se očitovati na na analizu i zahtjev HEP-a  bit će Hrvatska energetska regulatorna agencija, a nakon nje će svoju analizu izraditi i Ministarstvo gospodarstva. Medijska nagađanja o poskupljenju električne energije od 20 posto Polančec spremno odbacuje jer niti on, a niti predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak nisu spominjali uz rast cijene struje nikakav postotak.

Cijena struje od 2005. nepromijenjena - sada je i za to došlo vrijeme

Polančec shvaća argumente HEP-a od kojih je najjači onaj da je cijena električne energije na Europskim burzama porasla u prosjeku za 100 posto uz što su poskupjeli i pogonski energenti za termoelektrane. Cijene struje nisu rasle od 2005. godine stoga je pravo vrijeme da se i cijena tog energenta povisi, zasigurno ne simbolično.

Nedavni prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o obustavi naplate PDV-a na proizvode od sirove nafte u zemljama Europske unije Polančec nije želio komentirati. No, Polančec je podsjetio kako taj korak ne bi naišao na "plodno tlo" jer bi tim potezom proizvođačima i trgovcima bila bi poslana kriva poruka, odnosno bezgraničan rast cijena nafte.

Vlada ipak utjecala na smanjen rast cijene goriva

U NIMALO lakim pregovorima Vlada je uspjela ublažiti najnoviji zahtjev Ine za poskupljenjem naftnih derivata, rekao je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Iako je prema prvim informacijama eurodizel trebao doseći rekordnih 9,81 kunu po litri, cijena mu je u pregovorima ipak podignuta na manji iznos od 9,69 kuna po litri. Sličan je dogovor postignut i s ostalim cijenama naftnih derivata.

Iako je Ina prozvala medije kako ne mogu samo tako pisati o poskupljenjima derivata, činjenica je da mediji još nisu pogriješili u prognozama osim u jučerašnjem poskupljenju. Jučerašnje poskupljenje bilo je nešto niže nego što je to bilo navedeno u medijima, za što u Ini tvrde da nije bilo utjecaja Vlade, dok s druge strane, Vlada ponosno stoji iza utjecaja na nešto manje poskupljenje od najavljivanog.

V.M.

Pročitajte više