Policajci na pojasu Gaze kao zaštita

PALESTINSKI čelnik Mahmud Abas je u petak izjavio kako je cilj raspoređivanja nekoliko tisuća policajaca na pojasu Gaze spriječiti izraelske vojne operacije usmjerene na suzbijanje napada palestinskih aktivista.

"Misija tih snaga je zaštita naših granica i naših lokaliteta od bilo kakvog napada", rekao je Abas novinarima nakon molitve.

Izrael je najavio da će ponovno okupirati važnije sektore pojasa Gaze u slučaju da Palestinska samouprava ne uspije spriječiti oružane skupine, posebno Hamas, da ispaljuju raketa na izraelske položaje.

Pripadnici različitih sigurnosnih službi i palestinske policije u petak su se nastavili raspoređivati na sjeveru pojasa Gaze odakle palestinski gerilci ispaljuju rakete i minobacačke granate na južni dio Izraela i izraelske kolonije.

Drugi čovjek izraelske vlade Shimon Peres je u petak pozdravio Abasovu inicijativu raspoređivanja policajaca kako bi se spriječili napadi na izraelske položaje.

"Prvi koraci Abu Mazena (Abas) su vrlo dojmljivi, ne samo na riječima nego i na terenu", rekao je Peres na javnom radiju.

"To je bolje nego što se planiralo, što ne znači da neće biti problema. Ostaje nam samo da se nadamo da će ta akcija nastaviti", dodao je Peres.

On je kazao i kako je pobornik "olakšanja" blokade koju je Izrael nametnuo na palestinskim teritorijima, a što bi se trebalo pokazati "smanjenjem broja kontrolnih točaka".



Pročitajte više