Policija: Jedni od inicijatora podizanja spomenika Budaku nisu pobjegli

NAČELNIK PU ličkosenjske Željko Jurković izjavio danas da je jedan od inicijatora podizanja spomenploče Mili Budaku u Svetom Roku, hrvatski iseljenik iz Kanade Josip Vidaković dostupan policiji i da nije pobjegao.

"Josip Vidaković i njegova supruga dostupni su policiji u svakom trenutku i nema govora o njihovom bijegu", kazao je Hini Jurković, dodavši da policija supružnike Jurković još nije službeno pozvala na razgovor.

Supružnici Jurković danas se, naime, nisu mogli pronaći u Svetom Roku. Navodno su napustili mjesto, a nitko od mještana s kojima su novinari razgovarali nisu znali reći gdje su.

"Nakon postavljanja spomen-ploče od čelnika lovinačke općine zaprimili smo kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe i u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom krećemo u poduzimanje potrebnih mjera", kazao je Jurković. Rekao je da za sada ne može govoriti što će policija poduzeti u ovom slučaju, napomenuvši kako to ovisi i o nalozima tužiteljstva.

Pod nadzorom i uz osiguranje velikoga broja policajaca, pripadnika interventne jedinice Policijske uprave zadarske, danas prije podne uklonjena je spomen-ploča Mili Budaku, ustaškom ministru i književniku, koja je nedavno bila postavljena na dvorišni zid crkve sv. Roka u istoimenom mjestu, u općini Lovinac.

Ploču su uklonili radnici koji nisu htjeli odgovarati ni na jedno pitanje novinara, a primijećeno je da su došli vozilima pulskih registracijskih oznaka.

Istodobno je u Slunju uklonjeno spomen obilježje zapovjedniku ustaške Crne legije Juri Francetiću.

U Svetom Roku danas je primijećen iznimno veliki broj policajaca, ne samo na mjestu događaja kod crkve sv. Roka, nego i na samom ulazu u selo.

Načelnik PU ličko-senjske Željko Jurković kazao je da je uklanjanje spomen obilježja Budaku i Francetiću prošlo bez izgreda.



Pročitajte više