Policija: Šestero sumnjivih zbog deponiranja opasnog otpada

KARLOVAČKOM Općinskom državnom odvjetništvu policija je danas poslala posebno izvješće o šest osoba za koje postoji osnovana sumnja da su počinile kažnjiva djela onečišćenja okoliša, krivotvorenja službenih isprava te prijevare i nesavjesnog rada u službi, priopćeno je iz PU karlovačke, uz pojašnjenje da je riječ o kažnjivim djelima u vezi sa zbrinjavanjem opasnog otpada poduzeća "Dumakoža-Pellis" iz Sesvetskog Kraljevca.

Policija ne navodi o kojim je osobama riječ, niti iz kojih su one tvrtaka ili službi.

Karlovačka gradska tvrtka Čistoća, uz plaćanje, deponirala je na odlagalištu komunalnog otpada Ilovac od ljeta prošle godine do ožujka ove godine kožni otpad i strugotine ostale nakon obrade kože. Do konca veljače ove godine na Ilovcu je deponirano oko 1300 tona takvog otpada.

Direktor Čistoće Zdravko Marčetić u više je navrata na tiskovnim konferencijama tvrdio da je deponiran tehnološki, a ne opasni otpad, jer da je riječ o trovalentnom, a ne o šesterovalentnom kromu koji je kancerogen. Na jednoj javnoj tribini u veljači ove godine i toksikolog Franjo Plavšić također je rekao da nije riječ o otpadu koji sadrži šesterovalentni mutagen i kancerogeni krom, već bezopasni trovalentni krom.

Gradsko poduzeće Čistoća sredinom ožujka, zbog pritiska javnosti i ekoloških udruga, raskinulo je ugovor s tvrtkom iz Sesvetskog Kraljevca.

Pročitajte više