Policija u Bruxellesu upala na desničarski skup, glavni govornici bili Orban i Farage

Foto: Profimedia

Policija u Bruxellesu jutros je upala na desničarsku konferenciju koja ovih dana okuplja europsku ekstremno desnu političku elitu i zatvorila je. Na Nacionalnoj konzervativnoj konferenciji tijekom sljedeća dva dana trebali su govoriti mađarski predsjednik Viktor Orbán i britanski političar poznat po vodećoj ulozi u Brexitu Nigel Farage, ali policija je stigla dva sata nakon otvaranja na mjesto održavanja u Claridgeu, u blizini Europske četvrti, kako bi obavijestila organizatore da će događaj biti prekinut.

"Vlasti su odlučile prekinuti događaj zbog mogućnosti nereda", rekao je policijski službenik jednom od organizatora, a prenosi Politico. U trenutku dolaska policije zastori na pozornici već su se podignuli, a arhitekt Brexita Farage počeo je držati uvodni govor.

Policajci su sudionicima dali 15 minuta da napuste prostor, no na kraju ipak nisu prekinuli događaj i govori su nastavljeni. Policija je ipak rekla da neće nikoga drugoga pustiti na mjesto događaja te da ljudi koji izađu više ne mogu ući.

Farage pričao o monstruoznim briselskim vlastima

Dok su se iza pozornice odvijali pregovori organizatora i policije, Farage je kritizirao briselske vlasti kao "monstruozne" zbog pokušaja otkazivanja događaja. "Znao sam da neću biti dobrodošao u Bruxellesu", ljutio se bivši europarlamentarac.

Pobornik Brexita nije bio sam u svojim oštrim kritikama briselske birokracije. "To je potez bezvezne diktature", rekao je za Politico Frank Füredi, jedan od organizatora iz desničarskog think tanka MCC, koji je jedan od pokrovitelja događaja. "Oni pokušavaju iskoristiti tehnički razlog da iznesu politički stav. Rekli su vlasniku da će mu isključiti struju ako nas ne ugasi."

Nešto više od sat vremena nakon prvog dolaska policija se vratila oko 12:45 kako bi predala službeni nalog lokalnom organizatoru događaja Anthonyju Gillandu, šefu osoblja u MCC-u. Policija mu je dala 15 minuta da pročita i potpiše dokument od tri stranice.

"Jedno od objašnjenja koje smo dobili, to nije jedini razlog, jest da će danas popodne oko 17 sati biti kontraprosvjed. A policija nije u stanju zaštititi slobodu govora na ovom događaju", rekao je.

Konferencija dva puta mijenjala lokaciju

Policija je napravila barikade ispred mjesta događaja, a Füredi je rekao da su organizatori konferencije morali kontaktirati novu ugostiteljsku službu jer je prva zaustavljena i nije mogla stići na konferenciju. Konferencija je već dvaput morala mijenjati lokaciju nakon što su gradonačelnici u regiji Bruxelles odbili dati dozvolu za odabrana mjesta.

Prostor za događanja Claridge bio je već treće odabrano mjesto održavanja konferencije nakon što ih je prvi prostor Concert Noble odbio pod pritiskom socijalističkog gradonačelnika Bruxellesa Philippea Closea, a liberalni gradonačelnik Etterbeeka izvršio je pritisak na luksuzni hotel Sofitel da otkaže konferenciju.

Emir Kir, gradonačelnik Saint-Josse-ten-Noodea, gdje se nalazi Claridge, ranije je za Politico u e-pošti rekao da će "odmah poduzeti mjere za zabranu" događaja. Farage je odao počast vlasniku Claridgea nazvavši ga "hrabrim Tunižaninom" koji se suprotstavio "nasilnicima" koji žele prekinuti konferenciju.

Policija je rekla organizatorima da postoji opasnost da prosvjednici izazovu građanske nerede na mjestu događaja kasnije poslijepodne. "Razumijem da policija jako, jako želi ovo prekinuti. Ako namjeravaju prekinuti ovaj događaj, mogu to učiniti sa mnom na pozornici", rekao je Farage na kraju, a publika je klicala i vikala.

Pročitajte više