Policija u Gračacu uhitila dvojicu Slovenaca, u kamionu krijumčarili 41 migranta

Ilustracij: Filip Kos/PIXSELL

IZ POLICIJSKE uprave Zadarske su izvijestili kako su jutros oko 4 sata u Gračacu zaustavili teretni kamion u kojem su pronašli 41 migranta koje su prevozila dvojica Slovenaca. 

Najprije su poručili kako su prilikom pojačanog postupanja policije po nezakonitim migracijama zaustavili teretno vozilo slovenskih registarskih oznaka kojom prilikom je u tovarnom dijelu pronađeno nekoliko desetaka osoba koje nisu mogle dokazati zakonitost svog boravka u Republici Hrvatskoj.

Slovenci krijumčarili 41 migranta u kamionu

U službene prostorije privedene su dvije osobe zbog sumnje u krijumčarenje pronađenih osoba, odnosno zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravaka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

Također, i nekoliko desetaka stranih državljana je dovedeno u službene prostorije policije s ciljem utvrđivanja njihovog statusa boravka u RH.

Naknadno je policija izvijestila kako je nakon provedenog istraživanja utvrđeno kako su dva državljana Republike Slovenije u dobi od 39 godina predana pritvorskom nadzorniku PU ličko-senjske dok su strani državljani, njih 41, procesuirani sukladno Zakonu o strancima.

Jedno vozilo bilo mamac, u drugom prevozili migrante

Kako pak javlja Zadarski.hr, dvojica uhićenih Slovenaca nalazila su se u dva vozila. Jedan od njih vozio teretni kamion s migrantima, a drugi je bio u Passatu koji je služio kao mamac za odvraćanje pažnje. 

Passat je trebao fingirani prekršajem u prometu privući pažnju policije i omogućiti nesmetan prolazak kamionu s migrantima. Plan im ipak nije uspio.

Pročitajte više