Policijski istražitelji saslušali Vrhovnika

POLICIJSKI istražitelji danas su obavili obavijesni razgovor s bivšim direktorom i dioničarom "Viktora Lenca" Damirom Vrhovnikom o okolnostima mogućega kažnjivog djela zloporabe stečaja te da bi se utvrdile okolnosti kupoprodaje doka 11, doznaje se danas iz Primorskogoranske Policijske uprave.

Razgovor s Vrhovnikom i drugim osobama obavljen je u skladu sa zahtjevom Županijskoga državnog odvjetništva iz kolovoza prošle godine na osnovi kojega je policija provela izvide u brodogradilištu, kazala je glasnogovornica PU-a Mirjana Kulaš.

Po njezinim riječima policija i županijsko odvjetništvo sutra će obaviti završne razgovore, a policijsko će izvješće o rezultatima izvida uskoro biti dostavljeno Državnom odvjetništvu, koje će odlučiti hoće li zatražiti pokretanje sudske istrage o tom slučaju.

Vrhovnik je potvrdio da je danas s istražiteljima razgovarao o poslovanju "V. Lenca". Podsjetio je da je direktor tog brodogradilišta bio od 1987. do 2003. te kako se nada da će informacije i dokumentacija koje su on i suradnici predočili policiji biti dostatni za završetak prethodne istrage. "Nadam se i da će to biti dovoljno da sustavi pravne države, u koju vjerujem, svoje daljnje odluke temelje na utvrđenim činjenicama, ne popuštajući bilo kakvim pritiscima sa strane", kazao je Vrhovnik.

Brodogradilište je u stečaju od početka prosinca prošle godine jer Uprava nije mogla osigurati isplatu plaća i nastavak poslovanja, a višemilijunski razvojni projekt, započet 1998., nije završen. U sklopu razvoja brodogradilišta počela je gradnja radilišta metalnih konstrukcija te nabavljen i obnovljen dok 11. U prvoj fazi projekta u oba je objekta uloženo više od 70 milijuna dolara. Novac za drugu fazu, više od 40 milijuna dolara, nije osiguran, a radilište i dok 11 nisu pušteni u uporabu. Razvojnim projektom planirano je da se djelatnost brodogradilišta, specijalizirana za remont i preinake brodova, proširi na izgradnju brodova do 170.000 tona nosivosti.

Dok 11 smješten je pred uvalom Martinšćicom u kojoj se nalazi brodogradilište, a u javnosti se osim zbog lokacije doka već dulje vrijeme raspravlja o opravdanosti ulaganja, posebice u obnovu doka 11, starog američkog doka izgrađena 1943. za američku vojsku.

(Hina) hšup dd

Pročitajte više