Političari i intelektualci peticijom protiv Mubaraka

Više od 650 političara i intelektualaca obvezalo se u subotu da će nastojati progurati ustavni amandman kojim bi spriječili da 76godišnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak dobije još jedan mandat.

Mubarak je predsjednik Egipta od 1981. kada je ubijen njegov prethodnik Anwar Sadat. Šestogodišnji mandat završava mu u listopadu iduće godine, a Mubarak još nije izabrao svog nasljednika.

U prethodna četiri predsjednička referenduma nije imao protukandidata.

Više od 650 političara i intelektualaca potpisalo je peticiju kojom žele ustavno ograničiti mogućnost da netko bude predsjednik u više od dva mandata.

Potpisnici peticije smatraju da je sadašnji sustav vladavine jedne osobe prepreka reformama i napretku.

Suočena sa sve glasnijim pozivima na reforme, Mubarakova vlada je u srpnju ove godine pretrpjela promjene, pa su tzv. staru gardu zamijenili tehnokrati. No, kritičari smatraju da je Mubarak učinio samo kozmetičke promjene kako bi izbjegao dublju reformu.

Potpisnik peticije Ibrahim Mansour, vodeći novinar i član novinarskog sindikata priznaje da su šanse za veće promjene "tanke".

Mubarak je ranije odbijao izmijeniti egipatski ustav i ograničiti broj predsjedničkih mandata, a parlament je istodobno odbaciva mogućnost da na predsjedničkim izborima bude više od jednog kandidata.

Mubarak se još nije izjasnio hoće li se ponovno kandidirati, a u javnosti se sve više nagađa da bi ga mogao naslijediti njegov 41-godišnji sin Gamal koji ima podršku očeve stranke.

Potpisnici peticije također traže ukidanje zakona, donesenog nakon Sadatovog ubojstva, koji policiji i ostalim sigurnosnim službama daje velike ovlasti. Tim su zakonom, koji borci za ljudska prava već dugo kritiziraju, osnovani i vojni sudovi.

(Hina) xso yso

Pročitajte više