Politički prijelazni rok: Željko Rohatinski je HSLS-ov Leo Messi

GUVERNER HNB-a Željko Rohatinski bit će Leo Messi političkog prijelaznog roka, ako se odluči stranački angažirati kao što je prije nekoliko mjeseci najavio predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Rohatinski je prema zadnjem istraživanju HRT-a čovjek kojemu hrvatski građani najviše vjeruju da će zemlju izvući iz krize, pa je donekle razumljivo da se liberali iz petnih žila trude proširiti legendu da im je blizak, da slično politički dišu i da je u jednom trenutku bio "milimetar od pristanka da bude na stranačkoj listi".

"Naravno da bi nam bilo drago da nam se pridruži čovjek kojemu ljudi toliko vjeruju. To bi bilo dobro i za Hrvatsku", rekao je Indexu Darinko Kosor, dodavši melankolično da o političkom aktiviranju guvernera nema nikakvih novosti.

Roha je brend

Da bi Rohatinski ušao u politiku treba se ispuniti nekoliko uvjeta. Kao prvo, to ne može učiniti dok je guverner HNB-a, a drugi uzastopni mandat istječe mu tek sredinom iduće godine, debelo nakon parlamentarnih izbora. Nadalje, popularni bankar nikad nije ni razmatrao opciju da uđe u HSLS, nego bi možda, a i to je upitno, bio na njihovoj izbornoj listi kao nestranački član. Guverner je u dobrim odnosima s  utjecajnim odvjetnikom i HSLS-ovcem Marijanom Hanžekovićem, pa u stranci računaju da bi njegovim nagovaranjem možda uspjeli uvjeriti Rohatinskog da se na bilo koji način priključi liberalima. Od Rohina bi "brenda", uvjereni su, sigurno prošli izborni prag koji im po aktualnim anketama opasno visi.

I da sve ovo uspiju realizirati, opet ostaje nekoliko detalja koji guvernera odbijaju od aktiviranja u HSLS-u. Ulaskom u političku arenu riskirao bi i da se u kratko vrijeme skine pozlata s njegova imena koju je dobio kao briljantni monetarni strateg: jedna je stvar s vremena na vrijeme izlagati ideje za spas valute i ekonomije koje javnost onda proglašava genijalnima, a nešto posve drugo na dnevnoj bazi boksati u političkom ringu. Novinari koji godinama prate gospodarstvo ističu da je guverner u neformalnoj komunikaciji pristupačan i neposredan, a to su osobine koje bi se u politici itekako dale kapitalizirati. Tako se na novinarskim brifinzima kod Rohatinskog redovito i naveliko pušilo, sve dok nije izglasan strogi Milinovićev zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda.



Iako je i u politici dopušteno sanjariti, jasno je kao dan da se liberali svakim spomenom Rohatinskog ponajprije grebu za dio njegove karizme i popularnosti. Guverner nikad nije otvoreno komentirao Kosorove najave i sve govori da mu je ugodnije u koži bankara nego političara. Da se priči o HSLS-u i Rohatinskom bira žanr, najlakše bi je bilo nazvati - znanstvenom fantastikom.

Pročitajte više