Poljoprivrednici BiH najavljuju prosvjede

UDRUGA poljoprivrednih proizvođača BiH najavila je da će u subotu poljoprivrednici prosvjedovati na graničnom prijelazu Gradiška protiv ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Oni su ranije najavljivali prosvjede i na prijelazima Izačić, Kamensko i Brčko, ali ih je policija zabranila.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača BiH Ranko Bakić, rekao je da Udruga nije tražila raskidanje ugovora o slobodnoj trgovini, koji predviđa ukidanje carina na uvoz hrane, već samo njegovu odgodu.

Odgoda bi, kako je rekao, trebala trajati najmanje devet mjeseci. "BiH u posljednje tri godine nije ništa uradila kako bi podigla konkurentnu sposobnost domaće poljoprivrede", objasnio je Bakić.

On je rekao kako domaće zakonodavstvo nije donijelo odredbe o subvenciji, poticajima i zaštiti domaće proizvodnje, kao što su to učinile susjedne u okruženju.

Stoga je potrebna odgoda primjene ugovora kako bi se usvojile mjere zaštite domaće proizvodnje. U suprotnom, rekao je, Sindikat poljoprivrednih proizvođača će, uz potporu Udruge poljoprivrednih proizvođača, zatražiti ostavke odgovornih ministara.

Bakić je najavio prosvjede za 29. prosinca, koji će biti održani na svim graničnim prijelazima BiH.

Pročitajte više