Poljsku trese najveći skandal od pada komunizma, upletena i vlada

POLJSKI premijer Leszek Miller opovrgnuo je u subotu pred posebnim parlamentarnim povjerenstvom da je na bilo koji način umiješan u najveći poljski korupcijski skandal od pada komunizma, kojeg mediji već nazivaju poljskim "Rywingateom".

U petosatnom iskazu pred parlamentarnim povjerenstvom, koji je uživo prenošen na poljskoj televiziji, Miller je odbacio bilo kakvu umiješanost u skandal koji povezuje najviše poljske političke i medijske krugove, ocijenivši cijeli slučaj "apsurdnim" i proglasivši se njegovom "žrtvom".

Istražno povjerenstvo osnovano je u siječnju slijedom optužbi dnevnog lista "Gazeta Wyborcza" prema kojima je poljski filmski producent Lew Rywin tražio 17,5 milijuna američkih dolara mita od najveće poljske privatne medijske tvrtke "Agore", izdavača "Gazete Wyborcze".

Rywin je u zamjenu nudio da će "vladajuće strukture" osigurati izmjene prijedloga zakona o medijima koje bi više odgovarale "Agorinim" interesima.

"Agora", međutim, nije pristala platiti mito i cijeli je slučaj krajem prosinca prošle godine dospio u javnost.

Rywin je u početku tvrdio da je postupao po nalogu samog premijera, no kasnije je to javno opovrgnuo. Optužen je za pokušaj iznuđivanja mita i trenutačno je na slobodi uz jamčevinu.

Poljsko državno tužiteljstvo Millera je već ispitalo u vezi s tim slučajem i on nije izravno optužen, no predbacuje mu se da je bio upoznat sa slučajem od samog njegovog početka, kao i čitav niz visokih državnih dužnosnika, a da na njega nije upozorio pravosuđe.

"Moje ime upleteno je u tu apsurdnu priču (...) bez ikakvog utemeljenja i opravdanja (...)", rekao je Miller pred povjerenstvom.

Miller je u svoju obranu naglasio da je Rywin, jedan od producenta "Schindlerove liste" i ovogodišnjeg Oscarovca "Pijanista", mito tražio u srpnju prošle godine, kada su vlada i mediji, uključujući "Agoru", već bili postigli dogovor o zakonu o medijima.

"Nije postojala potreba za posrednikom. U to je vrijeme već bio postignut kompromis", rekao je. "Lewa Rywina nisam nikamo poslao u svoje ime", naglasio je.

Upitan zašto se nije obratio pravosuđu kada je saznao za slučaj, Miller je kazao da optužbe u početku nije uopće shvaćao ozbiljno. "Cijeli slučaj činio mi se od samog početka toliko apsurdnim da sam mislio da uopće ne zaslužuje pozornost", rekao je Miller.

U svojoj originalnoj verziji, prijedlog zakona o medijima "Agori" bi onemogućio kupnju udjela u nacionalnoj televizijskoj kući. Ta je odredba u novoj verziji zakona ublažena. Prijedlog zakona još uvijek je u proceduri.

Pred istražnim povjerenstvom dosad su svjedočili najistaknutiji ljudi poljskog političkog i medijskog života. Iskazi se prenose uživo putem televizije i radija i već su proglašeni najgledanijim poljskim "reality showom". Moguće je da se pred povjerenstvom pojavi i poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski. Miller bi iskaz trebao nastaviti davati u ponedjeljak.

Skandal je nanio veliku štetu poljskoj vladi nekoliko tjedana uoči referenduma o ulasku u EU i potaknuo zahtjeve da premijer podnese ostavku. Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da vladu podržava samo 10 do 12 posto Poljaka, što je najslabija potpora koju uživa jedna poljska vlada od pada komunizma 1989. godine.

Pročitajte više