Polovica Amerikanaca ne podržava napad na Irak

NEŠTO malo više od 49 posto Amerikanaca smatra da je predsjednik George Bush dokazao opravdanost rata u Iraku, dok 48 posto smatra da nije.

Protivljenje Amerikanaca uporabi kopnene vojske kako bi se zbacio Saddam Hussein na najvišoj je razini od terorističkih napada 11. rujna, 2001., pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja USA TODAY/CNN/.

Anketa je pokazala da su Amerikanci podijeljeni oko pitanja da li je predsjednik Bush uspio dokazati opravdanost napada na Irak.

Istraživanje poduzeto od četvrtka do subote pokazuje da se 43 posto Amerikanaca protivi uporabi kopnenih snaga u napadu na Irak kako bi ga se razoružalo, u odnosu na 38 posto u anketi od 10-12 siječnja. Potporu napadu daje 52 posto ispitanika, što je niže u odnosu na 56 posto u siječnju i 78 posto u studenome. Polovica ispitanih kazala je da će potpora ovisiti o rezultatu inspekcije UN-a u Iraku.

Anketa pokazuje da 56 posto Amerikanaca misli da bi Bush odobrenje za napad trebao dobiti od UN-a, 76 posto tvrdi da inspektori u Iraku obavljaju dobar posao, ali čak 81 posto drži da Irak ne poštuje zahtjeve UN-a.

Žene i manjine manje podupiru napad na Irak. Najjaču potporu daju republikanci, a najslabiju demokrati. Neovisni su podjednako podijeljeni.

Međutim, ako Bush krene u rat, 72 posto ispitanih Amerikanaca kaže da će ga poduprijeti bez obzira na svoje stajalište.

Fenomen okupljanja oko predsjednika u ratu zapažen je i u Zaljevskom ratu 1991. Kada je Irak te godine okupirao Kuvajt potpora Amerikanaca za rat bila je 55 posto, ali nakon što je napad počeo potpora za rat predsjedniku Bushu starijem je skočila na 80 posto.

Pročitajte više