Ponavlja se suđenje Ani Magaš za ubojstvo supruga

VRHOVNI sud ukinuo je prvostupanjsku presudu kojom je Zadranka Ana Magaš (27) osuđena na devet i pol godina zatvora zbog ubojstva supruga Lucijana (33) te je predmet vratio zadarskom Županijskom sudu na ponovno suđenje, ali pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Optuženoj Ani Magaš Vrhovni je sud produljio pritvor u kojemu je od ožujka prošle godine.

Na prvostupanjsku presudu žalili su se obrana i optužba, a Vrhovni je sud njihove žalbe usvojio.

U obrazloženju odluke, danas objavljene na internet stranici Vrhovnog suda, navodi se da prvostupanjski sud nije "sa potrebnom izvjesnošću" utvrdio pod kakvim je okolnostima optužena ubodom nožem u leđa ubila supruga 19. ožujka prošle godine.

Prvostupanjski sud nije utvrdio niti je li je optužena bila napadnuta i branila se ili je prekoračila granice nužne obrane.

Naime, zadarski sud prihvatio je obranu optužene da ju je suprug napao, no istodobno, po ocjeni vrhovnih sudaca, nije odgovorio na ključno pitanje, zašto onda nije prihvatio njen iskaz da je nož uporabila u samoobrani.

Niži sud nije dao nikakvih logičkih i pravnih argumenata kako bi potkrijepio svoju tvrdnju da je optuženica napala čast i dostojanstvo optuženika jer je prethodno u disco clubu bila s drugim nepoznatim muškarcem, da ga je provocirala i da je, naposljetku, sama skrivila napad, stoji u odluci Vrhovnog suda.

Nadalje se ističe i da je u presudi navedeno kako je optužena dobro znala što želi i kojim opasnim oruđem zadaje udarac u leđa, no nasuprot tome psihijatrijsko vještačenje je pokazalo da je optužena bila u strahu koji joj je bitno smanjio sposobnost shvaćanja i mogućnosti upravljanja postupcima.

Zaključujući kako je prvostupanjski sud pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje Vrhovni je sud ukinuo presudu i odredio novo suđenje.

Pročitajte više