"Popisivanje života podmorju" zbog promjena u Arktičkom moru

POPISIVANJE flore i faune Arktičkog mora hitno je potrebno zbog otapanja ledenog omotača, ocijenio je Ron O´Dor, znanstvenik odgovoran za međunarodni program "Popisivanje života u podmorju".

"Točne mjere i procjene o podjeli vrsta i njihovoj količini potrebne su hitno da se pomogne političarima koji moraju adekvatno odgvoriti na posljedice promjena u moru", kazao je ODor.

Američko-ruska ekspedicija krenut će u kolovozu u Beringov zaljev na sjevernom Arktiku. Znanstvenici se također nadaju da će u idućih nekoliko godina uspjeti poslati ekspedicije na ušća ruskih i kanadskih rijeka i u Kanadski bazen, veliku depresiju sjeverno od Aljaske duboku 3.800 metara pokrivenu slojem leda i još slabo poznatu.

Znanstvenici ocjenjuju ovaj popis arktičke flore i faune vrlo važnim zbog "klimatskog zagrijavanja koje bi moglo otopiti ledeni omotač i opasno promijeniti vodeni život u arktičkoj regiji".

"Brojne vrste koje postoje u izrazito hladnim dubinama u Kanadskom bazenu ne putuju u manje duboke slojeve te se ocjenjuje da su živjele izolirane milijunima godina", pojašnjavaju znanstvenici.

Program "Popisivanje života u podmorju" znanstvena je međunarodna suradnja i procjenjuje se da će stajati milijardu dolara i okupiti 300 znanstvenika diljem svijeta.

Pročitajte više