poreč: konferencija i simpozij o liječenju ovisnosti o drogama

U Poreču je danas počela 1. jadranska konferencija o ovisnosti pod nazivom "Liječenje, smanjivanje štete i rehabilitacija" i 1. simpozij država srednje i jugozapadne Europe o ovisnosti, supstitucijskim terapijama i regionalnoj suradnji, na kojima će 260 sudionika iz 13 država razmijeniti iskustva o sprječavanju i liječenju ovisnika. L

Pozdravljajući sudionike, predsjednik Organizacijskog odbora i ravnatelj porečkog Doma zdravlja dr. Ante Ivančić naglasio je da bez regionalne suradnje stručnjaka nema većih mogućnosti u uspješnijoj borbi protiv ovisnosti.

Pokrovitelj skupova istarski župan Ivan Jakovčić smatra kako je ovisnost u Istri najznačajniji problem, daleko veći od nezaposlenosti ili neadekvatne zdravstvene zaštite. Po njegovim riječima, građani Istre "iznimno su senzibilizirani prema tom problemu".

Jedan od vodećih svjetskih autoriteta u liječenju ovisnosti i utemeljitelj metadonske terapije dr. Robert Newman iz New Yorka istaknuo je da je danas droga u svijetu dostupnija no ikada do sada. Smatra da represija i represivne metode ne vode učinkovitom rješavanju problema ovisnosti nigdje u svijetu, pa ni u onim državama gdje su za to predviđene smrtna kazna ili doživotni zatvor.

Dr. Slavko Sakoman slaže se s Newmanovim ocjenom da "represivni pristup nema perspektivu u sprječavanju, a ni liječenju ovisnosti". Naglasio je da su ovisnici o drogi bolesnici poput drugih kojima treba kvalitetna zaštita i pomoć, a da represivne mjere ovisnike okreću protiv društva ili ih pak guraju u kriminal.

Dr. Sakoman drži da terapijske zajednice ne mogu biti isključivi temelj liječenja ovisnosti i ovisnika.

Dodao je da je od 1992. godine u Hrvatskoj oko 2500 heroinskih ovisnika uključeno u metadonsku terapiju, što je jedna od metoda liječenja i pomoći ovisnicima u državi u kojoj je ekstremno visoka ponuda droge.

Podatak od tisuću novih ovisnika godišnje u Hrvatskoj dr. Sakoman djelomice pripisuje i nekompetentnosti osoba koje rade na rješavanju tog problema.

No, zaključio je kako je ipak sreća što je značajan broj tih novoregrutiranih ovisnika uključen u liječenje i odvikavanje od najtežih droga.

(Hina) spd sp

Pročitajte više