Porinut prvi talijanski veliki nosač zrakoplova "Cavour"

TALIJANSKI predsjednik Carlo Azeglio Ciampi porinuo je u utorak u brodogradilištu mjesta Riva Trigoso pokraj Genove prvi talijanski veliki nosač zrakoplova "Cavour", dugačak 244 i širok 39 metara, na kojem će ploviti 1.210 članova posade s autonomijom plovidbe od 7.000 milja.

"Taj brod će izazvati divljenje svih koji ga vide", rekao je Ciampi, te naglasio kako će "ploviti morima u blizini i daleko noseći sigurnost, bit će zaštitnik slobode tržišta, razmjene i odnosa među narodima".

Ciampi, koji je izrazio osobnu želju da se nosač zrakoplova talijanske ratne mornarice zove imenom velikog talijanskog političara Camilla Cavoura, bio je vidno uzbuđen na svečanosti porinuća i krštenja toga ponosa talijanske mornarice. Ciampi je naglasio europski duh projekta kazavši kako se Italija s takvim brodom "može nadati većoj ulozi u svim vojnim operacijama Europske unije".

Italija je do sada imala samo jedan manji nosač zrakoplova, odnosno nosač helikoptera i zrakoplova s vertikalnim polijetanjem, "Garibaldi", koji ima 180 metara i nosivost 13.850 tona.

Izgradnja "Cavoura" je u brodogradilištu tvrtke Fincantieri započela u ljeto 2001. godine, a nosač zrakoplova će biti predan ratnoj mornarici 2007. godine.

Pročitajte više