Portugalac (78) ubio crnca na ulici, dobio 22 godine zatvora

Screenshot: YouTube

PORTUGALAC star 78 godina osuđen je na 22 godine zatvora jer je ubio čovjeka tamne boje kože ispalivši u njega šest metaka nakon prepirke praćene rasističkim komentarima, izvijestili su lokalni mediji.

Sud u Lourdesu, sjevernom predgrađu Lisabona, proglasio je optuženog krivim za ubojstvo popraćeno rasnom mržnjom koja je motivirala ovog veterana kolonijalnog rata, koji je Portugal vodio u Angoli između 1963. i 1974.

Priznao je ubojstvo

Na početku suđenja osuđeni Evaristo Marinho priznao je činjenice slučaja koji se dogodio u Lisabonu nasred ulice 25. srpnja prošle godine. Žrtva je bio Bruno Cande, 39-godišnji glumac, rođen u Portugalu u obitelji porijeklom iz Gvineje Bisau, još jedne bivše portugalske afričke kolonije.

Slučaj, koji je u središte pažnje stavio rasizam i kolonijalnu prošlost zemlje, izazvao je živu polemiku jer je portugalska policija optužena da je pokušala izbjeći rasističku motivaciju ovog ubojstva. Malo poslije ubojstva na lisabonske ulice izišle su stotine ljudi tražeći pravdu za Candea i za sve žrtve rasizma.

Vijeće Europe, organizacija koja brine o ljudskim pravima, priopćilo je da Portugal mora napraviti više na suočavanju sa svojom kolonijalnom prošlošću i transatlantskom trgovinom robljem kako bi zemlja time pomogla u borbi protiv rasizma i diskriminacije. Pritužbe na rasnu diskriminaciju povećale su se u 2020. za 50 posto i prijavljeno je 655 slučajeva, no to je vjerojatno daleko manje nego što doista ima rasističkih incidenata, kazala je nedavno državna tajnica za jednakost Rosa Monteiro.

Pročitajte više