Poruka predsjednika Hrvatskog Caritasa: Nedjelja - dan slavlja, odmora, zajedništva i solidarnosti!

PREDSJEDNIK Hrvatskoga Caritasa pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak pozvao je vjernike na svaku vrstu solidarnosti i na javno zauzimanje za vrijednost slobodne nedjelje.

U poruci za Nedjelju Caritasa, koja se obilježava treće nedjelje došašća, 12. prosinca, msgr. Josip Mrzljak ističe kako se taj poziv odnosi na sve koji se nazivaju kršćanima katolicima, a posebice na one koji djeluju u političkim i drugim društvenim strukturama, u medijima i ostalim utjecajnim društvenim ustanovama.

"Nedjelja nije samo političko i društveno pitanje. Njezine vrijednosti valja živjeti, a one su ne samo kršćanske nego i općeljudske i civilizacijske. O vrjednovanju nedjelje ovisi i budućnost našega društva", ističe Mrzljak u poruci naslovljenoj "Nedjelja - dan slavlja, odmora, zajedništva i solidarnosti".

Po riječima predsjednika Hrvatskoga Caritasa ako država štiti čovjekovo pravo na rad, jednako mora zaštititi i njegovo pravo na nedjeljni odmor. Rad koji je prijeko potreban nedjeljom treba posebno regulirati, točno odrediti, te radnicima koji zbog potreba društva trebaju raditi nedjeljom mora biti zajamčena i pravična naknada i zasluženi odmor, ističe u poruci Mrzljak. Dodaje kako država mora štititi i obitelj, koja ima pravo na zajedničko druženje barem jedan dan u tjednu, kad djeca nemaju nastavu u školi. To je dan kada ćemo posjetiti osamljene i stare osobe, koje su gladne susreta i topline ljudske riječi, napominje u poruci.

"Svaki vjernik katolik, svaki kršćanin treba posvijestiti vrijednost i svetost slobode nedjelje, ne samo za svoje dobro nego i za dobro svih svojih sugrađana, za dobro cijelog društva", kaže biskup Josip Mrzljak. Napominje kako je nedjelja kao slobodan dan zajamčena međunarodnim ugovorima i hrvatskim zakonima te da je kao neradan dan, kao dan odmora, tradicija koja u Europi vlada već dva tisućljeća.

Podsjeća da je Hrvatski Caritas s partnerima u Crkvi i društvu prošle godine pokrenuo inicijativu da se regulira radno vrijeme trgovina nedjeljom, jer se pokazalo kako mnogi vjernici zbog rada nedjeljom ne mogu ispuniti svoje vjerske potrebe te da su im uskraćena njihova vjerska prava zajamčena i Ustavom.

(Hina) pp/xta ymc

Pročitajte više