Posljednja žalba Ivana Bulja pred Vrhovnim sudom

NA VRHOVNOM sudu danas je održana rasprava o trećestupanjskoj žalbi Ivana Bulja na presudu kojom je zbog ubojstva maloljetne Anđele Bešlić nepravomoćno osuđen na 22 godine zatvora te žalbi tužiteljstva koje traži veću kaznu.

Konačnu odluku u slučaju ubojstva koje je prije gotovo četiri godine zgrozilo hrvatsku javnost Vrhovni sud donijet će na dijelu sjednice zatvorenom za javnost, a stranke će odluku dobiti pismenim putem.

Ivan Bulj je prvostupanjskom presudom splitskog Županijskog suda zbog ubojstva 16-godišnje djevojke osuđen na 27 godina zatvora, no Vrhovni je sud u prosincu prošle godine kaznu smanjio za pet godina. Kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora Bulju je preostala mogućnost još jedne žalbe koju je njegov branitelj Toni Vukićević i iskoristio.

On je nakon današnjeg ročišta Hini izjavio da je u žalbi "napao sve segmente nepravomoćne presude". Obrana, naime, smatra da su splitski Županijski sud i Vrhovni sud najveći dio svojih nepravomoćnih presuda usmjerili na neodrživost obrane optuženog, umjesto da potkrijepe optužbe.

Buljev odvjetnik također drži da zatvoreni krug indicija nije dovoljan za osuđujuću presudu, posebice ako pritom nema materijalnih dokaza, kao što je to u Buljevom slučaju.

"Zakonom je propisano da se svaka sumnja bez dokaza ne smije tumačiti protiv, već u korist optuženika", kazao je Vukićević, zaključivši kako "nekvalitetan materijal" s kojim je raspolagalo tužiteljstvo nikako nije dovoljno za osuđujuću presudu.


U slučaju odbijanja žalbe najavio je podnošenje ustavne tužbe, a kao krajnji potez i tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Vukićević očekuje da će konačnu odluku Vrhovnog suda dobiti do početka ožujka kada istječe rok do kada Bulj može biti u pritvoru.

Maloljetna Anđela Bešlić, ubojstvo koje je zgrozilo hrvatsku javnost, ubijena je u Sinju udarcima tupim predmetom po glavi 3. ožujka 2002., a pronađena je nakon mjesec dana u jami, prekrivena suhim granjem.

Ivan Bulj predao se policiji nekoliko dana nakon što je pronađeno Anđelino tijelo. Tada je priznao zločin i kao supočinitelja naveo rođaka Pavla Bulja, ali je pred istražnim sucem zanijekao sudjelovanje u zločinu.

Pavla Bulja splitski je sud oslobodio optužbe, no Vrhovni je sud tu odluku ukinuo i slučaj vratio na ponovno suđenje, nakon čega je Pavle Bulj i pritvoren.

Pročitajte više