Postmiloševićev SPS odlučuje srpske izbore "za Europu"

"DOBRO jutro, Europo", zajednički je nazivnik svih komentara koji se su mogli čuti jutros u Srbiji, nakon što je sinoć postalo jasno kako je Boris Tadić dobio izbore u kojima se, kao nikad do sada, određivala budućnost te zemlje. No, kontradiktorno zvuči vijest kako će najvažnija za formiranje vlade biti upravo postmiloševićevska Socijalistička partija Srbije, Ivice Dačića, koja je gotovo neočekivano osvojila 21 mandat.

> Trijumf prozapadnog bloka u Srbiji, počinje koalicijska trgovina

Nema Haaga, a Kosovo je u Srbiji

Nakon sinoćnjeg slavlja i oprečnih izjava iz stranačkih tabora o tome kad i kako će se sastavljati vlada, danas su tako na red došle analize. Naime, Tadićeva koalicija "Za europsku Srbiju" osvojila je 103 mandata, međutim uz potvrđene postkoalicijske partnere odnosno 13 mandata LDP-a Čeda Jovanovića te sedam manjinskih zastupnika, još uvijek mu nedostaju tri mandata. Njih će prema svemu sudeći morati potražiti kod SPS-a. 

"Od suradnje s Haškim tribunalom nema ništa! Mi nikad nećemo pristati na daljnja izručenja naših građana u Haag! Više puta sam rekao da smo spremni na razne kompromise i razgovore sa svima, ali oko oslonaca naše politike, a to su Kosovo u Srbiji, Haag, socijalna politika, mijenjanje Zakona o radu, oko toga nema pregovora", jasno je naznačio jutros lider SPS-a Ivica Dačić, principe pregovora koji u startu odudaraju od dva osnovna Tadićeva postulata; europske integracije i suradnja s Haagom.

Štoviše danas je lider ključnog SPS-a najavio i kako će prvo o novoj vladi pregovarati s Vojislavom Koštunicom, čiji je DSS-NS treći po snazi u parlamentu, a Dačić otvoreno kaže kako bez Koštunice nema vlade.

Socijalisti bi s Koštunicom, ali im radikali nisu dragi

S druge pak strane Vojislav Koštunica sa svojim DSS-om te radikali Tomislava Nikolića, koji su već odavno najavili postizbornu suradnju, također imaju svoju računicu za većinu u parlamentu i sastavljanje vlade, a potrebni broj mogu imati upravo sa socijalistima.

No, stvar je tome kako su radikali u predizbornoj kampanji žestoko napadali socijaliste, a svega dan prije izbora, Nikolić je javno rekao kako je za njegovu stranku neprihvatljivo da socijalisti s Dačićem upravo njegov SRS i Koštuničin DSS spominju kao moguće postkoalicijske partnere. Napade iz teške verbalne artiljerije iz predizbornog bunkera radikala socijalisti će teško zaboraviti, no vlast je i slast pa je teško predvidjeti, kako će se stvari odvijati u Srbiji. 

Recimo i to kako je Dačić u vrhu srpske politike još od 1992. godine od kada je glasnogovornik te stranke sve do 200. godine. U najuže rukovodstvo stranke Slobodana Miloševića, izabran je na Drugom kongresu 1992. kada je ušao u Glavni odbor stranke. Bio je i predsjednik Odbora za javno informiranje 1996. godine, a od  1997. i član Odbora za vanjskopolitičke odnose. Od 2000. je bio član Odbora za sigurnost i vanjsku politiku oba vijeća Savezne skupštine. Nakon pada režima Slobodana Miloševića bio je koministar za informiranje, od 2003. godine preuzeo je vođenje stranke.

Independent: Milošević se smije iz groba

Reakcije iz svijeta na izbore u Srbiji su vrlo različite. Od onih sasvim optimističnih iz Europske unije koji pozdravljaju izbor za Europu i pobjedu Tadića, do onih opreznih poput ruskih koji javljaju kako ništa nije gotovo. No, britanski Independent otišao je korak dalje te ironično komentirao kako se "Milošević smije u svom grobu, gledajući kako su deset godina nakon što je svrgnut, njegovi socijalisti blizu povratka na vlast"

I.Ć.
Foto:MediacentarBeograd/AFP

Pročitajte više