potpisan kolektivni ugovor za obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo

Udruga obrtnika i Sindikat male privrede i obrtništva potpisali su danas Kolektivni ugovor za obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo kojim su utvrđena radna i materijalna prava za 300.000 zaposlenih u tom sektoru.

Ugovorom je najniža plaća u obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu prosječno povećana za 7,15 posto, tako da najniža bruto plaća za NKV radnika iznosi 2.143 kune, za KV radnika 2.678 kuna, za SSS radnika 3.054 kune te VKV radnika 3.536 kuna.

Jubilarne nagrade, solidarne pomoći, otpremnine, božićnice i regresi kreću se u granicama neoporezivih iznosa utvrđenih pravilnikom Ministarstva financija.

Prekovremeni rad do 96 sati godišnje nagrađuje se s 25 posto povećanja, a iznad 96 sati s 50 posto povećanja.

Novim ugovorom bolje se štiti majčinstvo tako da se u slučaju trudnoće radnice s ugovorom na određeno vrijeme ugovor ne raskida s istekom roka na koji je sklopljen, odnosno trudnoća može predstavljati poseban razlog za produljenje ugovora do godine dana djeteta, te 15 dana nakon prestanka porodnog dopusta.

Predsjednik Udruge obrtnika Ivan Obad upozorio je na problem sive ekonomije u obrtništvu ustvrdivši da na jednog legalno prijavljenog radnika dolazi tri koji rade nelegalno.

Također je istaknuo da obrtnici još nemaju svojega predstavnika u Gospodarsko-socijalnom vijeću, na što imaju puno pravo, tako da će se nastaviti boriti za sudjelovanje u radu toga nacionalnog tripartitnog tijela.

Predsjednica Sindikata male privrede i obrtništva Blagica Kramar napomenula je da u praksi zaposleni kod obrtnika i u malim tvrtkama još uvijek nemaju ista prava kao radnici velikih poduzeća.

Pročitajte više