Potpisan kolektivni ugovor za riječke kulturne ustanove

KOLEKTIVNI ugovor za djelatnike u kulturnim ustanovama kojima je osnivač grad Rijeka potpisali su danas gradonačelnik Vojko Obersnel, glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ferdo Boban i ravnatelji tih ustanova.

Kolektivni ugovor za HNK ´Ivana pl. Zajca´, Gradsku knjižnicu, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Muzej grada Rijeke potpisan je nakon višemjesečnih pregovora predstavnika sindikata i grada Rijeke.

Od sindikalnih zahtjeva u Kolektivnom ugovoru nije ispunjen onaj o osnovici za plaće od 4232 kune, tako da je osnovica 3306 kuna s dodatkom za topli obrok od 400 kuna. Gradonačelnik Obersnel obrazložio je kako će od 1. prosinca ove godine grad pristati na predloženu osnovicu, ali da ju je u tekućoj proračunskoj godini bilo nemoguće povisiti.

Po novom izračunu zaposlenicima, kojima će zbog primjene novih koeficijenata i osnovice plaća biti niža nego u studenome 2002., isplatit će se tzv. zaštitni dodatak do visine plaće iz 2002.

Zaposlenici u tim ustanovama do sada su uglavnom prigovarali zbog neprimjerena omjera plaća među pojedinim ustanovama i njihove visine u kolektivnom ugovoru potpisanu 1999. i promijenjenu aneksom 2001. U tom dijelu bilo je i najviše promjena Kolektivnog ugovora u usporedbi s prošlim.

Pročitajte više