potpisan prvi protokol o hrvatsko-talijanskoj kulturnoj suradnji

Prvi protokol o hrvatskotalijanskoj kulturnoprosvjetnoj suradnji od 2003. do 2007. potpisan je danas u Zagrebu u Ministarstvu kulture.

Protokol je u ime talijanske Vlade potpisao talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Fabio Pigliapoco, a u ime hrvatske Vlade pomoćnica ministra kulture Naima Balić.

Protokol uređuje djelatnosti u obrazovanju i kulturi hrvatske manjine u Italiji i talijanske manjine u Hrvatskoj, obrazovanje i sveučilišnu suradnju, nastavu jezika i širenje kulture, razmjenu stipendija i za pripadnike manjina i za stručnjake u svim područjima, razmjenu i suradnju u kulturi i umjetnosti. To se odnosi na kulturne ustanove, izložbe, kazališta, glazbu, festivale, proslave i kulturne događaje, muzeje, zaštitu kulturnih dobara i arheologiju, arhive, knjižnice i izdavaštvo. Osim toga protokolom se uređuje i suradnja u području filma, komunikacija, radiotelevizije, športa i mladeži te ljudskih prava.

Taj dokument nadilazi dvostranu suradnju dviju zemalja i prerasta u europsku, istaknuo je veleposlanik Pigliapoco te naglasio kako Italija želi Hrvatsku u Europi.

Napomenuo je kako taj dokument dolazi nakon hrvatskog zahtjeva za prijam u EU te kako on osobno ima dobre vijesti iz Bruxellesa da je Hrvatska na dobru putu.

´Hrvatska i Italija idu istim putovima i ugrađuju zajedničku ciglu u tu kuću, građevinu Europu´, zaključio je Pigliapoco.

Ministar kulture Antun Vujić je, pozdravivši potpisivanje protokola, istaknuo kako se time učvršćuju i unaprjeđuju odnosi dviju država. Podsjetivši da su hrvatske i talijanske kulturne veze opstojale i u prošlosti i da opstoje u suvremenoj povijesti, ministar je istaknuo kako je takva suradnja opstojala i mimo danas potpisana protokola.

Pročitajte više