Potpisan sporazum o financiranju godišnjeg programa CARDS 2003.

ŠEF Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, veleposlanik Jacques Wunenburger, i hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica potpisali su u utorak u Zagrebu Sporazum o financiranju godišnjeg programa CARDS 2003. u ukupnom iznosu od 62 milijuna eura, a svečanosti popisivanja nazočio je i potpredsjednik hrvatske Vlade Slavko Linić.

"Ovo je treća godina i treći sporazum koji upravo potpisujemo u cilju finacijske pomoći za sve neophodne reforme koje moramo provesti u Republici Hrvatskoj", rekao je Linić u svom uvodnom govoru prije ceremonije potpisivanja.

Mimica je istaknuo da se "potpisivanjem ovog sporazuma stvara formalno pravna pretpostavka da se počne ostvarivati 39 programa, projekata u koje su uključena tijela državne uprave i nevladine organizacije".

"U okviru programa CARDS mi ne samo da dobivamo sredstva potrebna za unapređivanje hrvatskih sposobnosti za dostizanje svog cilja, nego isto tako sudjelovanjem u tim programima mi učimo način na koji funkcionira Europska unija", ustvrdio je on dodavši da je to zasigurno dodatni poticaj za Hrvatsku da se u što kraćem roku i na što bolji način pripremi za izvršavanje svih svojih budućih obveza.

Veleposlanik Wunenburger je rekao u svom govoru da od ukupno 39 projekata, koliko je obuhvaćeno programom, više od polovice ima proračun od manje od jednog milijuna eura. "Ta činjenica znači da je većina projekata vrlo usko usmjerena na konkretna tehnička područja, što pokazuje da je proces reformi u većini od tih područja već dobrano poodmakao", kazao je šef Delegacije Europske komisije u RH.

Program CARDS 2003. usmjeren je na pet ključnih područja: demokratsku stabilizaciju (17 milijuna eura), gospodarski i socijalni razvoj (17,5 milijuna eura), pravosuđe i unutarnje poslove (12 milijuna eura), jačanje upravnog kapaciteta (11,8 milijuna eura) i okoliš i prirodne resurse (3,7 milijuna eura).

Svrha navedenih projekata je pružiti potporu provedbi obveza koje je Hrvatska preuzela sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u globalnom kontekstu gospodarskog i socijalnog razvoja zemlje.

Pročitajte više