Potpisan sporazum o osnivanju koordinacijskog tijela srpske manjine u Hrvatskoj

PREDSJEDNICI 14 županijskih vijeća srpske nacionalne manjine potpisali su danas Sporazum o osnivanju koordinacijskog tijela srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Koordinacija najbolje oživotvoruje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, rečeno je danas u prigodi potpisivanja sporazuma u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu.

Predsjednik Savjeta nacionalnih manjina u Hrvatskoj Aleksandar Tolnauer ocijenio je da se time stvaraju uvjeti za rješavanje pitanja od povratka izbjeglica i njihovih statusnih pitanja, što je najveći problem srpske manjine, do bržeg artikuliranja važnih pitanja za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je srpska manjina prva u Hrvatskoj koja na državnoj razini osniva takvo tijelo. Još nemamo pravi odgovor kako postići da naš glas bude prepoznat i prihvaćen pa se vijeća nacionalnih manjina mogu činiti suvišnima, no ona će ubuduće biti presudna, ocijenio je Pupovac i dodao kako u političkom životu sastavnica pluralnosti treba dobiti svoj institucionalni položaj.

Skup je pozdravio i ministar za dijasporu srbijanske vlade Vojislav Vukčević, rekavši da je i prije 13 godina zagovarao da srpska manjina u Hrvatskoj dobije svoje predstavnike. Izvijestio je da je danas razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom i izrazio nadu da će odnos prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj biti obziran, podsjetivši da je društvo demokratsko koliko je većina u društvu obzirna prema manjini.

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby ocijenio je da će Srbi u Hrvatskoj osnutkom Koordinacije uvelike napredovati u provedbi Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

Po danas potpisanu sporazumu, napisanu dvojezično, na hrvatskom i srpskom, koordinacijsko tijelo utemeljit će se u roku od 30 dana.

(Hina) xbdj ymć

Pročitajte više