Potpisana deklaracija o osnivanju mediteranskoga instituta za istraživanje života

DOKUMENT o osnivanju mediteranskoga instituta za istraživanje života u Splitu, koji bi trebao okupiti istaknute svjetske molekularne biologe s akademikom Miroslavom Radmanom na čelu, potpisali su danas u Zagrebu predstavnici hrvatske vlasti i grada Splita.

Koordinator projekta i njegov poticatelj akademik Radman rekao je da je cilj instituta stvoriti znanstveni prostor i materijalne mogućnosti koje će mladima pomoći da što prije realiziraju svoje talente. Puno mladih će imati priliku okušati se na kraćim tečajevima, nakon čega se biti formirana nešto trajnija ekipa, rekao je.

"Bit će to komadić svijeta usred Splita podno Marjana, u koji želimo privući najbolje stručnjake i mnoge mlade talente. Institut neće biti ogroman, niti će biti kopija ijednog instituta te ako bude sreće za 2-3 godine u njemu će biti do 100 ljudi", rekao je Radman.

Izjavio je da je uzbuđen razvojem događaja i da je budući Institut eksperiment koji se neće imati priliku ponoviti.

"Od ove deklaracije zavisilo je možemo li se ozbiljno upustiti u organizaciju instituta. Za financije ćemo se obratiti stranim zakladama, vodeći računa da imamo slobodu u planiranju i razvoju instituta", izjavio je Radman, podsjetivši novinare da govor o takvim stvarima mora računati i na političke okolnosti, ali da u konačnici računa na Europsku uniju koja je namijenila velika sredstva za razvoj Mediterana - 15 milijardi eura za deset godina.

Institut će imati međunarodno znanstveno vijeće od 7 do 8 članova koji su bliski Europskoj organizaciji molekularne biologije (EMBO).

Ministar je znanosti i tehnologije Gvozden Flego ocijenio da se radi o projektu od strateškog interesa za Hrvatsku i Mediteran, a posebno za Split.

Deklaraciju su potpisali, u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesića, akademik Miroslav Radman, premijer Ivica Račan, ministar Gvozden Flego, splitski gradonačelnik Slobodan Beroš i rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić.

Otvaranje instituta očekuje se krajem ljeta.

Pročitajte više