Potpredsjednica Vlade J. Kosor posjetila KB "Sestre milosrdnice"

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" 15mjesečnog dječaka iz Pule kojemu je krajem prošlog tjedna kao 200. pacijentu na Klinici za ORL ugrađena umjetna pužnica.

Operaciju koja je trajala sat i pol dječak je dobro podnio, te su svi testovi nakon operacije pokazali urednu funkciju ugrađene pužnice.

Osim njega na Odjelu se trenutno nalazi još četvero djece koja se oporavljaju od iste operacije.

Ugradnja umjetnih pužnica kojima se omogućuje čujnost gluhima u Klinici za ORL u bolnici "Sestara milosrdnica" počela je 1996. kada je taj uređaj ugrađen odrasloj osobi.

Već iduće godine tim liječnika na čelu sa šefom klinike Borisom Peganom počeo je operirati djecu.

Zahvaljujući akcijama Ministarstva hrvatskih branitelja "Anamarija u svijetu zvukova" i "Dajmo da čuju" u protekle 3,5 godine djeci je na klinici ugrađeno 136 pužnica.

Na današnjoj prigodnoj svečanosti u povodu 200. ugradnje umjetne pužnice potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor obećala je nastavak akcije u suradnji sa Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi.

Najavila je da će u ovoj godini od preostalih četiri milijuna kuna za tu namjenu biti kupljeno još 15 novih pužnica.

Od prethodne nabavke ostalo je još desetak pužnica, što znači da će u ovoj godini još oko dvadesetpetero djece dobiti umjetne pužnice.

Umjetna pužnica na tržištu košta 150 tisuća kuna, a zahvaljujući provedenom javnom natječaju kupljene su za 96 tisuća.

Profesor Boris Pegan rekao je kako je u klinici do sada izveden veliki broj operacija po čemu se klinika ubraja u sam svjetski vrh.

Pred stručnjacima klinike, točnije pred četiri kirurga koji se bave ugradnjom umjetnih pužnica veliki je izazov budući da se zahvaljujući kvaliteti uređaja, umjetne pužnice mogu ugrađivati sve manjoj djeci.

Pročitajte više