Potpredsjednik Svjetske banke Shigeo Katsu u posjetu Rijeci

Potpredsjednik Svjetske banke za Europu i Aziju Shigeo Katsu, koji je u dvodnevnom posjetu Rijeci, susreo se danas s predstavnicima nekoliko riječkih nevladinih udruga, a nakon toga je s predstavnicima riječke gradske uprave, Lučke uprave i Hrvatskih cesta sudjelovao na zatvorenom radnom sastanku o Rijeka Gateway Projektu.

Shigeo Katsu je nakon sastanka novinarima rekao da je taj projekt modernizacije i restrukturiranja riječke luke te obnove i izgradnje riječkog prometnog pravca dobar primjer rada Svjetske banke u Hrvatskoj, te da je danas upoznat s tijekom njegova ostvarenja.

Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj zajam od oko 155 milijuna dolara za Rijeka Gateway Projekt u srpnju 2003. Za ulaganje u riječki prometni pravac, koji će omogućiti bolje cestovno povezivanje luke, predviđeno je oko 100 milijuna dolara, a oko 50 milijuna dolara bit će uloženo u modernizaciju, privatizaciju i restrukturiranje luke i u program zbrinjavanja oko 800 radnika.

Po riječima Shigeo Katsua, poslovi na prometnicama, vrijedni oko 100 milijuna dolara, bit će ugovoreni do svibnja ove godine. Sva projektna dokumentacija za modernizaciju luke trebala bi uskoro biti gotova, a nedavno je raspisan prvi natječaj za izvođače radova za rekonstrukciju Bečkog pristaništa.

Cijeli projekt trebao bi biti dovršen do 2009. a njime bi se osiguralo oko 3000 novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Vojko Obersnel dodao je da je na današnjem sastanku naznačena mogućnost proširenja projekta u dijelu izgradnje prometnica.

Katsu, koji se danas sastao i s nekoliko predstavnika nevladinih udruga s riječkog područja, rekao je novinarima da je moguća nova suradnja jer je Svjetska banka, osim, primjerice jedinicama lokalne samouprave, pripravna pružati konzultantske usluge i nevladinim udrugama.

Potpredsjednik Svjetske banke Shigeo Katsu sutra će biti nazočan prezentaciji Rijeka Gateway Projekta u riječkoj Lučkoj upravi nakon čega je predviđen obilazak luke.

(Hina) xhšu yjn

Pročitajte više