Potresi nisu opasnost za nuklearke u blizini Hrvatske



"KRŠKO je jedna od najrobusnijih nuklearnih elektrana u Europi", kazao je na okruglom stolu o sigurnosti nuklearki Hrvoje Perharić, član Uprave NE Krško. Na okruglom stolu rečeno je da su nuklearne elektrane Krško i Pakš koje se nalaze u blizini Hrvatske izuzetno sigurne te da svake godine povećavaju razinu sigurnosti svojih postrojenja.

Perharić nije ni najmanje zabrinut zbog činjenice da se Krško nalazi na području velike tektonske aktivnosti. "Jest, točno je da se Krško nalazi na drugom najtrusnijem području u Sloveniji", rekao je član Uprave NE Krško, naglasivši kako je Japan vjerojatno najtrusnije područje na svijetu, ali šteta na nuklearki u Fukushimi nije nastala zbog potresa nego zbog tsunamija.

"Da nije došlo do tsunamija, ništa se ne bi dogodilo", uvjeren je Perharić koji naglašava da sam potres nije izazvao nikakvu štetu koja bi mogla uzrokovati curenje radijacije. Krško je, objašnjava Perharić, rađeno prema američkim regulativama i prilagođeno seizmičkim karakteristikama područja u kojem se nalazi. "U izradi NE Krško sudjelovali su stručnjaci iz Italije, Španjolske, Austrije i drugih zemalja", kaže Perharić, te dodaje da Krško nije osigurana samo od prirodnih katastrofa već i od eventualnih terorističkih napada: "Krško je rađena u skladu s visokim standardima izraelskog Mossada i svake godine prolazi sigurnosne procjene".

Mikos Horvat iz NE Pakš u Mađarskoj također je istaknuo da njihova nuklearna zadovoljava sve sigurnosne standarde. "U zadnjih pet godina nismo imali nikakvih problema", kaže Horvat, te objašnjava da se sigurnosne mjere redovito kontroliraju i nadograđuju. Za razliku od područja na kojem se nalazi Krško, NE Pakš je izgrađena na teritoriju na kojem nema izraženijih seizmičkih aktivnosti.

Pročitajte više