Potrošač: u "slučaju Baluba" 47 oštećenih građana

U Društvo Potrošač dosad se javilo 47 oštećenih građana koji su uplatili predujam za kupnju kuhinje u Baluba centru d.o.o. u Buzinu, nakon čega su početkom listopada sva prodajna mjesta te trgovačke kuće zatvorena, a kupci ostali bez mogućnosti da se informiraju što je s njihovim uplatama i robom.

"Slučaj Baluba" prelazi granice Zakona o zaštiti potrošača, jer je riječ o neispunjenim ugovornim obvezama trgovca prema kupcima, pa su prekršeni Zakon o trgovini i Zakon o obveznim odnosima, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Ilija Rkman iz "Potrošača".

On smatra da se u taj slučaj osim Državnog inspektorata trebaju uključiti Državno odvjetništvo i MUP.

Predstavnik oštećenika Vjekoslav Par izjavio je da su protiv Baluba centra podnijeli kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu koje će ispitati cijeli slučaj.

Par kaže da im se vlasnik nije javio nakon zatvaranja prodajnih mjesta i centrale tvrtke u Voćarskoj ulici pa više ne postoji mjesto gdje bi se oštećeni građani mogli informirati o svojim uplatama.

"Imamo informacije da je polovicom rujna izmijenjena vlasnička struktura tvrtke, koja nije su stečaju ali joj je blokiran žiro-račun na kojem nema novaca", rekao je Par pozvavši ipak vlasnika da se javi u Društvo Potrošač kako bi se razriješio slučaj.

Par ističe da situaciju kompliciraju i nedorečeni zakoni koji oštećenicima ne idu na ruku, budući da je u društvima s ograničenom odgovornošću imovina vlasnika odvojena od imovine tvrtke, a članovi društva ne odgovaraju za njegove obveze.

Rkman kaže da je postojeća zakonska regulativa dovoljna za zaštitu kupaca pod uvjetom da se provodi, a kazne će u novim zakonima o trgovini i obveznim odnosima, koji se izrađuju, biti dodatno pooštrene.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više